След Стопанската академия в Свищов втори университет у нас изпада

...
След Стопанската академия в Свищов втори университет у нас изпада
Коментари Харесай

Втори университет тръгна към фалит

След Стопанската академия в Свищов втори университет у нас изпада в сериозна финансова рецесия. За неволите на Националната художествена академия също се разбра след неодобрение на работещите там, които втори месец са оставени без заплати. За разлика от свищовската академия обаче, при която проблемите значително се дължат на понижения банкет в специалностите, в НХА става дума най-много за неприятно ръководство. Ситуацията ескалира безусловно за дни - след извършен Академичен съвет и митинг на художници и преподаватели от края на предходната седмица ректорът проф. Николай Драчев подаде оставка.

Проверка на " Сега " демонстрира, че както броят на студентите, по този начин и бюджетът на академията се усилват в последните години. Ако през 2017 година висшето учебно заведение е получило 4.8 млн. лева от страната, за 2018 година средствата стават 5.1 млн. лева, за 2019 година - 5.5 млн. лева, а за следващата година е планувано те да скочат до 6.4 млн. лева През 2019 година в академията са признати 293-ма студенти, като за 2019/20 година този брой е повишен до 321 души. НХА може да се похвали и с растеж на норматива за образованието на един студент - от 4089 лева през 2016 година до 4328 лева през т.г. и планувани 5248 лева за следващата година. Въпреки това, както се разбра в последните дни от митинга на преподаватели в академията, те не получават заплати към този момент втори месец, студентските стипендии се бавят, няма пари за модели, материали и така нататък По данни на профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ дупката в бюджета на НХА все още е 840 хиляди лева

" Държавата е изпълнила в значителен размер своите задължения към академията, а за тези години ректорът на НХА поддържаше междинни брутни заплати на равнище 1342 лева, 1338 лева, 1345 лева През това време непрестанно сме предупреждавали за вероятни опасности, само че не всички ректори желаят да се преценяват с нас ", разяснява пред " Сега " доцент доктор Лили Вълчева от синдиката. По думите й проблемите на НХА са от " липса на разговор с нас, погрешно взети управнически решения от ректора и още по-неправилното счетоводство на нискообразован основен счетоводител ".

В един от сигналите си до МОН от синдиката предизвестяват за неправилното образуване на работните заплати за управителния състав във висшите учебни заведения, който се отнася и до НХА (още за Стопанската академия, Лесотехническия у-т, Пловдивския у-т, ЮЗУ и др.). Той е обвързван с това, че доста ректори структурират заплатите, като към главната за академичната служба професор или доцент прибавят спомагателното възнаграждение за управителната служба ректор и върху цялата сума начисляват % за прослужено време все едно цялостен живот са били ректори.

" За да има поддръжка и тишина във висшето учебно заведение, това се ползва и за университетския състав с управителни функционалности, което натоварва бюджета с повече пари, които са непозволено раздадени ", споделя доцент Вълчева. Тя напомня, че министърът изиска тези нарушавания да бъдат отстранени. От 22-ма ректори обаче единствено 2-ма са изпълнили напътствията му. Такъв е казусът и със Стопанската академия - ректорът там изрично е отказал да се съобрази с напътствията на министъра с обяснението, че и в други висши учебни заведения начисляват клас за прослужено време върху доплащанията за управителна служба, напомня Вълчева.

От просветителното министерство разясниха, че са правили инспекция в НХА, която открива, че средства за стипендии в размер на 190 хиляди лева са били отклонени за финансови разноски - нещо, което законът не разрешава. Просветният министър Красимир Вълчев няколко пъти разяснява, че висшите учебни заведения са самостоятелни и той не може да се бърка в разпределението на бюджетите им. Според него виновен за това е ректорът и чиновниците в академията би трябвало да питат точно него за какво не получават заплати. Вълчев разпореди инспекция в НХА, само че както самичък призна, единственото, което може да произтече от нея, е да установи погрешно харчене на средствата. Ангажиментът на МОН все още е да ревизира какъв брой тъкмо е дефицитът на средства в бюджета на академията и дали той може да бъде преодолян в границите на месец-два.

 

ПРОВАЛ

Според синдиката измежду главните аргументи за дефицита на средства в НХА е и непозволеното ориентиране на средства, получени от МОН за образованието на студенти, към най-големия й план - за създаване на нов корпус на академията, който се финансира от друго министерство - районното. Той е по Оперативна програма " Региони в напредък " и бюджетът му е към 3 млн. лева Реално обаче коства доста повече. По информация на Медиапул все още висшето учебно заведение е сключило два контракта - за 2.3 млн. лева за градеж на новия корпус и за 6.2 млн. лева за ремонт на съществуващата постройка. Не е ясно по какъв начин ще се покрият тези разноски, още повече че НХА има наложена глоба от Управляващия орган на програмата за към 276 хиляди лева, които няма да бъдат изплатени.

 

ДЕЖАВЮ

Преди няколко месеца пред сходен проблем се изправи и УНСС. Вузът заплаши, че ще банкрутира, в случай че страната не му преведе 7.5 млн. лева за градеж на новия корпус плюс още 2.7 млн. лева за зародили непредвидени разноски. От финансовото министерство в началото пробваха да реагират кардинално, само че след интервенция на премиера Борисов УНСС получи желаните пари.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР