След ремонта на настилката, за хората ще се отвори участъка

...
След ремонта на настилката, за хората ще се отвори участъка
Коментари Харесай

Първото парче пешеходен площад Св. Неделя: къде ще бъде и какво още трябва

След ремонта на настилката, за хората ще се отвори сектора пред хотел " Балкан " до църквата Инициативата е на " Спаси София ", които са предложили нова организация на придвижването. Ще се отстраняват и някои от антипаркинг колчетата Заради тъжби в съда се бави плана на арх. Фуксас, който предвиждаше по-голяма пешеходна зона
Ето, че можело: част от пространството до църквата " Св. Неделя " ще бъде пешеходно, както оповестиха в сряда от партията " Спаси София ". Това демонстрира, че сходни намеси са по-скоро въпрос на воля, каквато постоянно липсваше при предходната администрация на кмета Фандъкова, станеше ли въпрос за дейности против колите.

Реално и в този момент планът не е упорит - той обгръща единствено част от площада и съставлява краткотрайна мярка, до момента в който не се случи по-мащабната смяна, планувана в формалния план за видоизменение на площад " Света Неделя " на италианския проектант Фуксас. Той завоюва след интернационален конкурс, само че които избират мястото да бъде паркинг.

Проектът в този момент по-скоро демонстрира предпочитание за смяна, както и че новата администрация може бързо да осъществя сходни начинания, тъй като очевидно има такова предпочитание. " Даваме явен сигнал за посоката, в която ще се развива София, тъй като наред с построяването на инфраструктура в кварталите, желаеме да превърнем столицата в комфортен за живеене град ", съобщи водачът на " Спаси София " Борис Бонев.
Реклама Новата пешеходна зона
Вече ще бъде неразрешено за паркиране площта пред самия хотел от половин декар, където постоянно хората, излизащи от метрото, трябваше да се промушват сред паркиралите коли до оградата от една страна и до хотела от другата. В момента мястото е заградено, защото се прави настоящ ремонт на настилката, като оградата най-вероятно ще се отстрани при започване на идната седмица, споделя за " Капитал " общинският консултант от " Спаси София " арх. Стефан Спасов. Той разяснява, че планът е за организация на придвижването и е направен и координиран единствено за няколко седмици, незабавно след началото на новия мандат.
Очаква се ремонтът да завърши скоро и при започване на следвщата седмица хората да могат да се разхождат по новия площад Фотограф: Надежда Чипева
" Темата за пешеходните пространства и пл. " Света Неделя " е доста значима за " Спаси София " и няма смисъл да се чака реализацията на плана на " Студио Фуксас ", тъй като текат правосъдни разногласия против разрешението за градеж, позволяващо реализацията. Ние на процедура се съобразяваме с предвижданията в него, само че той е по-обхватен ", разяснява той.
В момента се слага нова настилка по контракта за настоящ ремонт. Върху нея няма да минават коли. Фотограф: Надежда Чипева
В новата пешеходна зона пред хотел " Балкан " ще бъдат сложени пейки и кашпи с дървета. Предвижда се да се оставят и седем паркоместа, които да се употребяват от посетители на хотела краткотрайно или за товаро-разтоварителни действия. Те ще се намират до бариерата и самия бул. " Мария Луиза " и няма да са в спор с минаващите пешеходци. Част от антипаркинг колчетата ще бъдат отстранени там, където към този момент няма да минават коли.
Антипаркинг колчетата в другия край евентуално ще останат Фотограф: Надежда Чипева
Няма да се не разрешава обаче паркирането при входовете на църквата. Там най-често стопират коли на чиновниците в катедралата.
Служещите в църквата ще продължат да паркират колите си пред входовете ѝ Фотограф: Надежда Чипева Реклама
По-надолу по ул. " Съборна " също е разрешено паркирането наоколо до първокласните магазини., отново по концепция на " Спаси София " само че и разрешиха достъпа.

Чака се: реконструкцията на целия площад
беше определен през 2019 година от интернационално жури. Той предвиждаше зеленина, унищожаване на колите, пешеходна съгласуваност, досегаемост, съвременна визия и изобщо всичко, което може да се чака от една модерна европейска столица. Прочети в детайли какво планува планът в текста.

През лятото на 2022 година обаче бяха подадени в съда против издаденото от основния проектант Здравко Здравков позволение за градеж, което трябваше да разреши реализирането на плана. Те са Други са от живущи, които не желаят да се подложат на всички " особености " на софийското осъществяване на поправки.
Плочките наоколо до " Съборна " са изпочупени и колите минават по тях Фотограф: Надежда Чипева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР