След редица корекции на бизнес плановете на водоснабдителните и канализационните

...
След редица корекции на бизнес плановете на водоснабдителните и канализационните
Коментари Харесай

Водата във Варна, Ловеч и Търговище поскъпва от юли с повече от заявеното

След редица корекции на бизнес проектите на водоснабдителните и канализационните сдружения във Варна, Ловеч и Търговище, Комисията за енергийно и водно контролиране и трите ВиК там са се разбрали за повишаване от 1 юли 2022 година, което ще е над декларираното от сдруженията. Основната причина за това е, че изчисленията за желаните цени са правени съгласно цената на електрическата енергия от преди година, а през днешния ден тя е доста по-висока. Регулаторът се е опитал да компенсира това с понижаване на разноските там, където е допустимо, само че са планувани вложения за проучване на водопроводните мрежи за разкриване на скритите течове и поправки, както и за повишение на заплатите на работещите в тези ВиК с 15 %. В Търговище обаче растежът на възнагражденията във ВиК-то ще е по-нисък, тъй като другояче се надвишава обществената търпимост на цените.

Така от 1 юли 2022 година се планува варненци да заплащат 4,548 лева./куб. м с Данък добавена стойност за доставката, отвеждането. В Ловеч цената става 4.204 лева./куб. м с Данък добавена стойност, което е растеж от 33 %, а в Търговище – 4.370 лева./куб. м с Данък добавена стойност.

Окончателното решение за цените ще бъде взето на 29 юни на закрито съвещание на регулатора.

От ВиК Варна регистрират, че за понижаване на разноските за електрическа енергия са вложили, „ Водоснабдяване и канализация “ ООД, гр. Варна е вложило в модерни съоръжения за произвеждане на ток от метан танкове, оборудвани с когенератори, в пречиствателната станция на Варна. Така разноските за филтриране на отпадните води са спаднали с 14%. Водният оператор, обслужващ 159 обитаеми места, възнамерява в идващите пет години да подмени 89 км довеждащи водопроводи и разпределителна мрежа. Около 38% от общо плануваните вложения от 66.8 млн. лева ще бъдат непосредствено вложени в улични водопроводи. 265 км улични водопроводи ще бъдат обследвани със профилирано съоръжение за разкриване на скрити течове и по този начин загубите на вода ще бъдат понижени с 9 % до 2026 година до равнища от 24,4 м3/км/ден.

От сдружението означават, че повишението на заплатите с контрактуваните с районното министерство и държавния " ВиК холдинг " повдигане на заплатите и извънредно неотложно за опазване на работещите в предприятието и привличането на нови експерти. В момента 100 са незаетите работни места в сдружението, което затруднява активността му.

Във ВиК Ловеч нарастването на заплатите ще е малко под равнището на контрактуваното с принципалите и растежът ще е 14.5%.

Заложените в бизнес проекта на водния оператор до 2026 година вложения са 4.060 млн. лева, от които 3.4 млн.лв. в обществени ВиК системи и уреди. Това е над заложените 2.3 млн. лева по контракта с Асоциация по ВиК – Ловеч. Средствата ще са лични и ще отидат за внедряване на нови софтуерни решения за ръководство и употреба на системите. Дружеството има амбициозните желание до края на 2026 година да покрива напълно стандартите за качество на питейната вода.

През 2026 година следва в гр. Угърчин да бъде въведена в употреба нова пречиствателна станция за отпадни води на пет обитаеми места, в които се дава услугата отклоняване на отпадъчните води.

За понижаване на загубите на вода ще бъдат сменени 40 км довеждащи водопроводи и разпределителна мрежа. По този метод към 44% от общите вложения ще бъдат непосредствено вложени в улични водопроводи. Със профилирано съоръжение сдружението ще обследва за скрити течове 541 км улични водопроводи. Разчетите сочат, че по този метод равнището на загуби ще бъде понижено със 17 % до равнища от 6,41 м3/км/ден. Заложени са и вложения за ръководство на налягането, зониране на водопроводната мрежа, с което се подсигурява надеждното ръководство на водоснабдяването в обслужваните общини Ловеч, Априлци, Летница, Луковит, Тетевен, Угърчин и Ябланица.

ВиК Търговище е планувало в идващите пет години 5.45 млн. лева вложения, от които 3.9 млн. лева в обществени ВиК системи и уреди. Заложените средства са по-големи от записаните 3.8 млн. лева по контракта с Асоциация по ВиК – Търговище.

Планирано е внедряване на нов софтуери за ръководство и употреба на водната система в общината, понижаване на загубите с подмяната на 77 км довеждащи водопроводи и разпределителна мрежа, за което ще отидат 26% от общите вложения.

В Търговище също ще се обследват системата за скрити течове - общо 545 км улични водопроводи ще бъдат тествани, което би трябвало да докара до стесняване на загубите на вода с 25% до равнища от 10.01 куб. м/км/ден. Заложени са и вложения за ръководство на налягането, зониране на водопроводната мрежа, с което се подсигурява надеждното ръководство на водоснабдяването в област Търговище, показват от регулатора.

Заплатите в сдружението обаче ще се повищат единствено с 13.6 на 100, тъй като в противоположен случай цената на водата би надхврълила обществената търпимост по отношение на приходите в района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР