Производителите на рози очакват поне с 10% повече продукцияДо 2

...
Производителите на рози очакват поне с 10% повече продукцияДо 2
Коментари Харесай

Дъждовното време помага на розобера

Производителите на рози чакат най-малко с 10% повече продукция
До 2 седмици

Атмосферните условия тази пролет се отразяват извънредно удобно на събирането на розов цвят. Това съобщи пред " Труд news ” аграрни собственик на 250 дка. розов масив в Казанлък Симеон Георгиев.

" Събирането на реколтата стартира доста рано, още в късен април. Това ни улесни, тъй като за първи път от години розата и черешата не влизат в пряк спор за работна ръка. Розовата акция към този момент е в своя залез, а черешата още не е тръгнала всеобщо. Имало е години, когато акциите се припокриват. Това основава проблем за работна ръка. Но в този момент е умерено, със междинни ниски температури, с валежи, без ясно изразен пик и с задоволително служащи. ”

Именно поради липса на пик на акцията, производителите чакаме добивът да бъде най-малко с 10% по-добър. Когато по-дълго време се бере розата и акцията се проточи, цветето има време да изхрани добре пъпката, тя не помята. Така растението осъществя посредством разцвет целия си капацитет. А атмосферните условия тази година са прелестни да спомогнат добъра годишна продукция.

Към момента изкупната цена на розовия цвят за кг е към 3,70 лева За берачите отиват към 2 лева с осигуровките, само че се дабавят и разноски за превоз и бригадири. Затова след края на акцията розопроизводителите ще вземат решение дали да упорстват за изплащането на де минимис за стопаните от този бранш. Но към този момент държавното субсидиране е задоволително, разяснява още Симеон Георгиев.

В последните две години обаче, розопроизводителите понижават с към 15 на 100. Към 7 март 2024 година са регистрирани тъкмо 2 943. Преработвателите са 67. Всички те подлежат и на непоколебим надзор. В началото на април бе оповестено от Министерството на земеделието, че през цялата акция на розобера контролът ще бъде повишен. Съвместно с Национална агенция за приходите, Агенцията по труда и регионалните дирекции “Земеделие ” в областите, където се отглежда маслодайна роза, се ревизират пунктовете за изкупуване на розов цвят, както и дестилериите. Следи се за съществуването на контракти за изкупуване, както изисква Законът за маслодайна роза.

През предходната година от страната ни са изнесени 1 370 кг розово масло. Средната му цена варира малко на 9 хиляди евро за кг. Експортът е ориентиран към Съединени американски щати, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция. Внесени са 79 кг с генезис от Турция и Китай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР