След разпадането на Съветския съюз в САЩ се разпространи идеята,

...
След разпадането на Съветския съюз в САЩ се разпространи идеята,
Коментари Харесай

Западът направи кардинална грешка като повярва в края на историята“

След разпадането на Съветския съюз в Съединени американски щати се популяризира концепцията, че е пристигнал „ краят на историята “ и към този момент няма какво да попречи на мира, просперитета и хармонията, написа Die Welt. Неин създател беше американският политолог Франсис Фукуяма. Не инцидентно това „ знамение “ произлиза от Съединените щати, отбелязва създателят на публикацията Майкъл Щюрмер, показана от организация Фокус. В Америка постоянно е имало „ огромно търсене на трансцендентално пресилване в политиката като цяло и в частност в държавната идеология “.

Но „ краят на историята “ беше просто фикция, продължава изданието. Идеята беше прекомерно красива, с цел да е истина. Така че еуфорията не продължи дълго. Русия се възроди от руините на Съветския съюз посредством невероятна болежка и революционни трансформации. А Западът от своя страна доста безогледно се приближи до решаването на източноевропейския въпрос и го сведе до формулировката: „ Кога и по какъв начин Полша първо ще се причисли към Европейския съюз, а по-късно към НАТО? С усмивка на победител демокрациите пренебрегнаха значимостта на балтийските страни, които бяха на кръстопътя на два блока. „ Русия трябваше да скрие раздразнението си под усмивка. Но старите сметки към момента са отворени “, отбелязва създателят.
 Кацаров: НЦОЗА до месец да направи разбор на здравното обслужване в интервала на пандемията Кацаров: НЦОЗА до месец да направи разбор на здравното обслужване в интервала на пандемията
В период от 30 дни Националният център по публично здраве и разбори (НЦОЗА) би трябвало да извърши разбор на дейностите, свързани със здравн...

„ Старите демони “ взеха своето: на европейския континент се появи система, основана не въз основата на баланс, а на хегемонията със Съединени американски щати в ролята на безспорен водач. Но тогава обстановката се промени. Под новото управление - в което влязоха доста сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) - Русия стартира да декларира нежеланието си да се помири с второстепенна роля в новия международен ред и се завърна на интернационалната сцена.

Западът подцени Русия, споделя Щюрмер. Краткият интервал на уязвимост след разпадането на Съветския съюз не беше краят му. Кремъл систематично построява своите отбранителни качества. И на континента битката за въздействие още веднъж се разпали и Китай към този момент взе участие в нея. През идващите години ще стане ясно дали Русия ще може да води самостоятелна политика в района или търпеливо ще играе второстепенна роля в китайския свят.

„ Краят на историята “ се оказа фикция, заключава създателят. Сблъсъкът с действителността трансформира една привлекателна концепция във „ съдбовна илюзия “. Поглеждайки обратно, вие разбирате, че най-хубавият късмет за основаване на международен ред, насочен към Запада и западните полезности, е бил сред тъгите на Русия и триумфите на Америка. Но тя към този момент е пропусната и не се знае дали ще има друга такава опция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР