След разгласяването на информацията за предотвратен атентат в Пловдив започна

...
След разгласяването на информацията за предотвратен атентат в Пловдив започна
Коментари Харесай

Нарушени са правата на хванатия ученик-джихадист

След разгласяването на информацията за предотвратен атентат в Пловдив стартира дискусия нарушени ли са правата на 16-годишния възпитаник, упрекнат в тероризъм.

От Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) обявиха, че правата на момчето са нарушени, тъй като са изнесени данни, които издават неговата идентичност и той е разпознат.

Това е нарушаване на Закона за протекция на детето, който регламентира, че не следва да се разгласява информация за дете без единодушие на неговите родители. Ако детето е над 14 година, би трябвало да се вземе и неговото единодушие, изясни пред бТВ Живка Георгиева, основен контрольор в ДАЗД.

Изнесени са данни за самоличността на ученика, къде учи и в кой клас е. Всичко това е станало медийно притежание.

ДАЗД е почнала изследване за определяне на административно нарушаване. Уведомена е дирекция „ Социално подкрепяне ”-Пловдив и Областната дирекция на полицията в града за да се окаже поддръжка на детето и фамилията. Изпратени са и писма до профилираните служби за битка с тероризма с молба да бъдат предоставени насоки за работа в сходни обстановки.

Санкциите за обявяване на данни, свързани с дете, са в размер от 1000 до 3000 лева при първо нарушение или имуществени наказания от 3000 до 5000 лева При наново нарушение са надлежно от 3000 до 5000 лева и от 5000 до 10 000 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР