След проверки по инициатива на ВАП са констатирани множество нарушения,

...
След проверки по инициатива на ВАП са констатирани множество нарушения,
Коментари Харесай

ВАП провери 7000 детски площадки, установи множество опасности

След инспекции по самодейност на ВАП са установени голям брой нарушавания, свързани със положението на площадките за игра в страната.

В осъществяване на конституционно откритите си пълномощия да следи за съблюдаване на законността Върховна административна прокуратура /ВАП/ се самосезира на 17 юни по медийни изявления за случай с дете, което пострада от футболна врата.

С цел застраховане живота и здравето на хората от ВАП е основана организация, вследствие на която от териториалните прокуратури са инициирани инспекции по съблюдаване условията на Наредба № 1 от 12.01.2009 година за изискванията и реда за устройството и сигурността на площадките за игра в цялата страна /Наредба № 1/ и методите на реализиране на надзор по тази разпоредба от кметовете на общини.
свързани новини3447на 28.07.2019
Видно от отчетите на контролните органи, главните нарушавания, установени по време на инспекциите, са свързани с инспектирането и поддържането на площадките за игра, привеждането им в сходство с условията за сигурност, липса на направен проект за сигурност по чл.67 от Наредбата. Не се правят и периодически /по действието и стабилността на оборудванията за игра/ и годишен надзор /на общото равнище на сигурност на площадката за игра/ по отношение на условията на Наредбата.

Не се сформират отчети за резултатите от извършени инспекции. Именно заради липса на редовно проучване на площадките за игра се доближава до тяхното градивно изменение /наличие на счупени и променени, нуждаещи се от ремонт или замяна съоръжения/, което основават риск от пострадване.

При доста площадки в страната липсват табели /съгласно наредбата на чл.10 от Наредбата/ и сложени огради /съгласно нормата на чл.11 от Наредбата/.

Към сегашния миг инспекциите на над 7000 площадки в страната са завършени. Много от тях не са били приведени в сходство с условията на Наредба № 1 от 12.01.2009 година

За установените нарушавания от териториалните прокуратури са направени общо 152 броя оферти по реда на чл.145, ал.1, т.6 от Закона за правосъдната власт с оглед предприемане на ограничения за унищожаване, възобновяване и обезопасяване на оборудванията в местата за игри.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР