След провала на проекта за купуване на два нови патрулни

...
След провала на проекта за купуване на два нови патрулни
Коментари Харесай

ВМС се замисли: Като няма кораби, защо да не вземем подводница

След неуспеха на плана за пазаруване на два нови патрулни кораба командирът на Военноморските сили кантраадмирал Митко Петев сподели, че на дневен ред излиза още веднъж въпросът за опцията бойният флот да придобие подводница.

Освен това той уточни, че в този момент има потребност от по-бързо осъществяване на плана за възобновяване техническата дарба на трите белгийски фрегати, на които военният флот разчита от години. В момента единият транспортен съд не е действен.

Проектът за ремонта на фрегатите е на стойност към 90 млн. лв.. Първоначално точно той бе главният приоритет на военното министерство, само че второто държавно управление на Бойко Борисов размести задачите и придвижи на напред във времето покупката на два нови кораби.

Преди ден обаче единствената компания подала оферта за строителството им – българската МТГ " Делфин ", изненадващо се отхвърли от поръчката за към 820 млн. лв. и по този начин планът пропадна.

" Спирането на плана води до увеличение на риска за опазването на прилежащата и на
изключителната икономическа зона на България ", разяснява кантраадмирал Митко Петев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той изясни, че страната ни няма съюзническа гаранция за 85 % от морските си пространства, като сътрудниците могат да оказват помощ, единствено при нарушавания на териториалното
ни море.

Петев уточни, че никоя държавна институция не е била срещу реализацията на плана за нови кораби.

" Обществото сякаш не прозря какво значи българска компания да е водеща по осъществяването на такава стратегия ", добави контраадмиралът.

Официалната причина, която МО уточни за отхвърли на компанията са понижените пари по плана. Самата компания не разяснява решението си.

Първоначално той бе за 820 млн. лв., които трябваше да бъдат изплатени през идващите пет години. След като законови промени предходната година доведоха до начисляването на Данък добавена стойност върху военните планове, парите за договорката паднаха с над 164 млн. лв..

Командирът на Военноморски сили уточни още, че без значение от нещастието с падналия военен хеликоптер през юни, авиобазата във Варна бързо е възстановила летателната си дарба и извършва дилемите си.

Той посочи, че нуждата от нов хеликоптер е на вниманието на министъра на защитата.

Една от най-модерните покупки на армията през последните години бяха хеликоптерите " Пантер ", само че по-рано тази година един от тях падна в Черно море по време на обучение. Така останаха единствено две сходни машини.

Основен въпрос е и неналичието на подводница. България остана без подводен флот през 2011 година, когато последната подводница " Слава " бе извадена от състава на военноморските сили.

Оттогава Военноморски сили на няколко пъти са повдигали въпроса за покупката на нова, само че до момента не срещат схващане от страната.

Според специалисти неналичието на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели внезапно и характерните благоприятни условия за разузнаване, които се обезпечават от подводния флот.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР