След провала на готвената с години обществена поръчка за закупуване

...
След провала на готвената с години обществена поръчка за закупуване
Коментари Харесай

Във вторник отварят офертите за наем на медицински хеликоптер

След неуспеха на готвената с години социална поръчка за закупуване на медицински хеликоптери здравните управляващи ще разчитат на различна скица за обезпечаване на техниката – лизинг. Идната седмица основаното държавно сдружение „ България Хели Мед Сървиз “ под шапката на транспортното министерство ще отвори офертите по оповестена редом поръчка за наем на един медицински хеликоптер.

Решението за оповестяване на паралелната поръчка е оповестено на 11 октомври. Целта е държавното сдружение да наеме един оборудван медицински хеликоптер за период от 1 година, с опция за удължение за още една година. Пределната цена за осъществяване на поръчката е 1 756 004 евро, като за първата година сумата е до 963 002 евро за първата година и до 793 002 евро при вероятно възобновяване. В цената е включено образованието на водачите, на инструктура за работа с здравното съоръжение, за застраховки.

От претендентите се желае да имат подобен опит за последните 5 години. Не се слагат стопански и финансови условия към претендентите. Според периодите по контракта медицинският хеликоптер следва да бъде доставен до 2 месеца след сключването на контракта.

Не е ясно какво пречеше на страната да наеме до момента медицински хеликоптери, откакто не съумява да провежда еднна социална поръчка години наред. Както „ Сега “ писа, огромната поръчка за закупуване на 6 медицински хеликоптера с пари от Националния проект за възобновяване и резистентност се провали поради подадена една единствена оферта, надхвърляща прогнозната стойност на поръчката. От мнения на евентуални участници в границите на хода на процедурата излиза наяве, че ползата е бил невисок поради прекалено повишени условия към участниците и несъответстваща им цена.

" По Закон за обществените поръчки има решение за преустановяване на поръчката. В 10-дневен период участникът може да апелира. След това поръчката може да бъде оповестена още веднъж след оптимизация на проблематичните аспекти ", изясни пред Нова тв Георги Гвоздейков, изпълнителен шеф на „ България Хели Мед Сървиз “.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР