След призива за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност

...
След призива за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност
Коментари Харесай

Кремен Георгиев: Ако се допусне закриване на ТЕЦ, сметките за ток ще са колкото минимална заплата

След апела за привикване на Консултативния съвет по национална сигурност към Президента от страна на някои политически партии, към които се причислиха и предприятия от енергийния бранш, засегнатите сдружения към момента чакат реакция, обезпокоени за поминъка на над 100 000 българи, заети в добиването на суровина и производството на сила.
„ Ако се допусне закриване на българските Топлоелектрическа централа в идващите няколко години след излизането на битовите клиенти на свободния пазар, сметките за ток ще са колкото минималната заплата! Политиците, отговарящи за законотворчеството, в тази тежка рецесия, би трябвало ясно да си дадат сметка за това какъв брой съществени ще бъдат отрицателните последици за България, в случай че позволен закриване на въглищната енергетика без да са основани други възможности, които да я заместят “!

Това съобщи инж. Кремен Георгиев, ръководител на Асоциация на топлофикационните сдружения в България.

По думите му България разполага с лигнитни въглища за най-малко още 60 години, само че макар че можем да разчитаме на този народен запас толкоз дълго, сдруженията към този момент осъществят вложения за милиони за прекосяване към по-чисти горива, с цел да изпълнят желанието на Европа.
Експертът напомни, че въглищните централи подсигуряват към половината от търсенето на електрическа сила през лятото. През зимата пък създават 60% от електрическата сила, както и обезпечават топлинна сила за стотици хиляди семейства в множеството огромни градове.

„ Както знаем сега най-евтината алтернатива за отопление е централното парно. “ сподели инж. Кремен Георгиев.
Според специалиста предоговарянето на частта от Плана за възобновяване и резистентност, засягаща употребата на въглищните централи и мините в България, би трябвало да бъде преразгледана. По думите му недомисленото и неоснователно бързо затваряне на мощностите, които работят с народен запас и ни оказват помощ за постигането на енергийна самостоятелност, би довело до по-дълбока енергийна и обществена рецесия.

 

„ Ако проектът бъде осъществен в този вид, освен стотици хиляди българи ще изгубят приходите си, само че и ще възникне сериозен дефицит на електрическа сила, който ще провокира режим на тока. Тогава енергийната рецесия ще се отрази на всеки един българин и всяко едно българско домакинство. Подобно деяние би довело до големи стопански проблеми в региони, разчитащи на въгледобива и въглищните централи, като да вземем за пример Маришкия и Бобовдолския регион “, сподели инж. Кремен Георгиев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР