След преговорите в Сочи не се изясни дали се е

...
След преговорите в Сочи не се изясни дали се е
Коментари Харесай

Путин и Ердоган са скрили щекотливата интрига от срещата в Сочи

След договарянията в Сочи не се обясни дали се е отдало на турския президент Реджеп Таийп Ердоган да „ склони “ съветския си сътрудник Владимир Путин по кюрдския въпрос. Руското издание „ Московский комсомолец “ отбелязва, че турският водач не е произнесъл нито един път думата „ кюрди “ на конференцията след края на диалозите, макар че преди отпътуването си той не е крил, че разчита да получи глобата на Москва за осъществяване на военна интервенция в кюрдската област Африн. Ердгоган не би се решил да работи без единодушието на Путин: събитията от 2015 година демонстрираха, че сходни случки приключват зле.
По периодичност на контактите с Владимир Путин Ердгоан към този момент „ задмина “ и Александър Лукашенко и скоро ще се оправи и с различен собствен някогашен сподвижник и сътрудник – президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев. Само през тази година президентите на Русия и Турция са провели минимум 16 персонални диалога: 12 по телефона и 4 очи-в-очи. А днешното му посещаване в Сочи идва единствено един месец, след последната среща сред двамата в Анкара.
Тъй като в огромната политика се знае, че няма другарство, сходна упоритост може да бъде обяснена единствено през призмата на турските ползи, които не са загадка. На този стадий Ердоган безусловно бълва злоба към кюрдите и е подготвен да направи каквото е належащо, с цел да му разрешат да реши „ кюрдския въпрос “ в Сирия, съгласно личните си разбирания.
„ Приоритетът на Анкара е ограничението на силите на сирийските кюрди в региона на Африн, а не джихадистите “, твърди ръководителят на научния център „ Турция през 21 век “ Халдун Солмазтюрк. „ Няма никакви признаци, че турското държавно управление има желание да се занимава с джихадисти “.
Дори се появи версия, че турският президент е купил С-400, с цел да склони Путин към друга, много по-важна за него договорка. Според мнението на Анкара Москва би трябвало да се откаже от концепцията да повика представители на кюрдския „ Демократически съюз “ в Астана и да глоби интервенция срещу сирийските кюрди в следения от тях регион на Африн.
Разбираемо е, че договарянията по такива чувствителни въпроси не приключват бързо, а взетите решения не стават притежание на необятната аудитория.
Вместо плануваните три часа, в Сочи Путин и Ердоган приказваха близо пет часа. А откакто излязоха пред публицистите президентите усърдно се отклоняваха от главната тематика и се опитваха да съсредоточат вниманието върху разнородни аспекти от двустранното съдействие.
Според думите на Владимир Путин след премахването на главните ограничавания товарооборотът с Турция е повишен с 36% и „ има всички учредения да се допуска, че миналогодишният спад ще бъде изцяло преодолян “.
Турският президент благодари на съветския водач за опцията да бъдат възобновени доставките на домати, патладжани и нарове, които бяха под ембарго до 30 октомври т.г. Но съгласно неговото мнение с цел да бъде доближат товарооборот от 100 милиарда $, би трябвало допустимо най-бързо да бъдат отстранени и останалите ограничавания, както и да бъде обновен безвизовият режим сред двете страни. „ Ние би трябвало да отстраним всички спънки пред нашите предприемачи и бизнесмени “, акцентира Ердоган.
Значителна част от договарянията, по думите на съветския президент, е била отдадена на съдействието в областта на енергетиката. В края на срещата най-сетне той е получил уверения за започването на практическия етап на строителството на атомната електроцентрала „ Аккую “. Работата на строителната площадка би трябвало да стартира до края на 2017 година: Ердоган обществено предложения Путин на церемонията по отливането на първия кубик бетон.
Турският водач не бе по този начин съответен в мненията си по отношение на вероятностите за започване на строителството на газопровода „ Турски поток “ по територията на страната му. „ Разбрахме, че съветската част към този момент е приключена. Относно турската част мога да кажа, че ние следим деликатно този план “, съобщи Ердоган.
Най-забележителното е, че на конференцията не бе казано на практика нищо по главната тематика на договарянията – процеса за разрешаване на сирийската рецесия. Преди тръгването си за Сочи Ердоган не криеше това: Африн и обстановката към Конгреса за междусирийски народен разговор са съществени тематики в дневния ред.
Точно преди да се качи в самолета той дори издаде пред турските публицисти съкровената си фантазия – изтеглянето на съветските и американските войски от територията на Сирия. Тогава, съгласно неговото мнение, няма да има никакви проблеми с организацията на политическия развой.
За страдание в Сочи елегантният му звук отстъпи мястото си на деликатни и политкоректни заявки. „ Астанинските срещи и основаването на зона за деескалация внесоха избран принос за намаляването на насилието в района. Наскоро се появи почва, въз основата на която ще можем да се съсредоточим върху политическото разрешаване на въпроса “ - това е всичко, което сподели Ердоган, всъщност.
И макар че няколко пъти назова Путин „ скъпи приятелю “, който на собствен ред дефинира двустранните срещи като „ незабюрократизирани “ и с резултативен темперамент, дори и от страни беше явно, пишат от съветското издание, че президентите не се доверяват един на различен. А неналичието на взаимно доверие в интернационалните връзки – това е основния, и както демонстрира практиката, мъчно разгадаем проблем.
Московский комсомолец
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР