След повече от десетилетие на бум на пазара на имоти

...
След повече от десетилетие на бум на пазара на имоти
Коментари Харесай

Украйна променя коренно пазар на европейска държава

След повече от десетилетие на взрив на пазара на парцели в Германия и внезапно повишаване на цените, някои специалисти чакат смяна на пазара на жилища. Покачващите се лихвени проценти, несигурността по отношение на обстановката в Украйна, скъпите строителни материали и логистичните проблеми ще доведат до края на взрива, споделят те.

Досега е имало резултат на привличане от хора, които са желали да купят парцел бързо, преди лихвените проценти да продължат да порастват. „ През второто тримесечие обаче би трябвало да забележим промени на пазара на недвижими парцели. Ясно е, че с бързия растеж на лихвените проценти от ден на ден групи купувачи напущат пазара. Картината се трансформира и за огромните вложители. Все отново желаят да купуват, само че на по-ниски цени поради по-високите лихви”, споделя Михаел Фойгтлендер, специалист по недвижими парцели в Германския стопански институт (IW).

Възможно е обаче цените да доведат до застоялост за по-дълъг интервал от време, до момента в който пазарът се балансира още веднъж с помощта на възходящите приходи на семействата. Наемите по нови контракти също е малко евентуално да се покачат. „ Високите разноски за електрическа енергия се отразяват в спомагателни разноски и понижават способността на хората да заплащат “, прибавя той.

Лихвените проценти скочиха внезапно единствено за няколко месеца. По 10-годишните общоприети заеми те са се повишили от 0,9% до към 2,5% от декември, най-бързото нарастване от 1980 година, съгласно основаната във Франкфурт финансова консултантска компания FMH. FMH има вяра, че тази наклонност ще продължи: „ Лихвите от 4% тази година са реалистична прогноза “.

Исторически лихвените проценти към момента са относително ниски, написа Стефан Митропулос, икономист в Landesbank Helaba, в скорошно изследване. Покачването на лихвените проценти обаче не трябва да се подценява. „ Значително по-високите разноски за финансиране евентуално ще понижат търсенето на жилищни парцели като цяло и ще го насочат към по-достъпни региони, прилежащи на огромните градове “, споделя анализаторът. В резултат на това растежът на цените на жилищата би трябвало „ видимо да се забави “ през годината.

Цените на недвижимите парцели се повишават все по-бързо през последните години, макар редица предизвестия за възможен " балон ". През 2021 година купувачите на жилища и къщи трябваше да заплащат приблизително с 11% повече от година по-рано. Централната банка е разтревожена от наклонността в цените на недвижимите парцели през годините. През пролетта той предизвести, че цените на парцелите в немските градове са с 15-40% надценени.

Експертите на Deutsche Bank също чакат, че възходящият цикъл на жилищния пазар ще завърши и, съгласно техните модели, най-рано през 2024 година Повишаването на цените се усилва, до момента в който по-малко хора се местят в Германия по време на пандемията, а новото строителство се разраства динамично, написа специалистът Йохен Мьоберт. Той чака по-скоро „ умерена промяна на цените “, в сравнение с внезапен спад.

Несигурността към този момент е забележима на фондовия пазар. Акциите в компании за недвижими парцели като Vonovia се намалиха, защото вложителите са сериозни към вероятностите на промишлеността с покачването на лихвените проценти. И вложителите на жилищни и търговски планове също се сблъскват с спънки. С повишаването на разноските за финансиране банките стават по-малко склонни да им отпускат заеми, съгласно аналитичната компания Bulwiengesa.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР