След постъпили медийни запитвания по случая със софтуера "Пегас" Софийската

...
След постъпили медийни запитвания по случая със софтуера "Пегас" Софийската
Коментари Харесай

Прокуратурата с мощна атака срещу шпионския софтуер „Пегас“

След постъпили медийни запитвания по случая със софтуера "Пегас " Софийската градска прокуратура осведоми, че на 23 февруари е образувала досъдебно произвеждане за закононарушение с оглед данни за нерегламентирано потребление на софтуера "Пегас ", оповестяват от държавното обвиняване.

Прокурори ще търсят "неправомерно прекопирване посредством компютърна стратегия на данни за достъп до осведомителна система, предопределени да обиден повече от една осведомителна система и настъпването на тежки последствия от това действие ".

Разследването е предоставено на следовател в Отдел "Следствен " на СГП. Дадени са инструкции за събиране на доказателства. По делото са приложени документи, изпратени са писма към всички институции по отношение на закупуването и/или потреблението на софтуера "Пегас ".

Предстои да бъдат разпитани очевидци, да се приложат и други документи, да се назначат нужните експертизи. За резултатите от следствието обществеността ще бъде навреме осведомена.

"Пегас " е основан през 2016 година. Софтуерът е вид "троянски кон " и първоначално е изпращан посредством е-поща като атачмънт, който потребителят би трябвало да отвори. Тогава неусетно софтуерът се е конфигурирал в телефона, таблета или преносимия компютър. Така службата, която желае да подслушва и наблюдава съответния обект е получавала цялостен достъп до устройството. "Пегас " може да бъде самоунищожен без да остави следи единствено посредством комплицирана техническа експертиза на устройство, на което е бил конфигуриран.

За момента има единствено съществени данни, само че не и доказателства, че "Пегас " е употребен в Полша и Унгария за подслушване на политици, общественици и публицисти. След експлоадирането на абсурда с подслушванията на министър председатели, президенти, шейхове и публицисти в редица страни по света, специалисти настояват, че "Пегас " е употребен от частни компании и неправителствени структури, които са продавали събраната информация на държавни организации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР