След последните драстични съкращения в две от най-големите испански банки

...
След последните драстични съкращения в две от най-големите испански банки
Коментари Харесай

Испанските банки уволняват 19 000 служители

След последните фрапантни съкращения в две от най-големите испански банки - CaixaBank ( " Кайша банк " ) и BBVA, дебатът за заплатите на управленията им още веднъж е на дневен ред. Синдикатите желаят размерът на възнагражденията им да бъде стеснен, само че към момента няма законова опция за това, съобщи БНР.

В целия банков бранш тази година ще бъдат съкратени 19 000 чиновници. Мениджърите на банките оправдават уволненията с търсене на по-голяма успеваемост, само че кабинетът на Педро Санчес не споделя този метод, отчитайки високите им заплати. Карлос Торес, шефът на BBVA, получава над четири милиона евро годишна заплата, а на CaixaBank Хосе Игнасио сега взима близо 1 650 000 евро.

Преди сливането с CaixaBank шефът на Bankia се е подписвал против половин милион евро, само че в този момент възнаграждението му се е нараснало с още 3 милиона. Най-високата заплата отпред на банка в Испания получава Ана Патриша Ботин, шеф на банка Santander -7 милиона евро. Според министъра на труда Йоланда Диас са неразбираеми съкращенията на личния състав при многомилионните заплати на управлението. Според втория вицепрезидент в държавното управление Надя Калвиньо тези заплати и бонуси са „ изцяло неприемливи”.

В Испания обаче заплатите са лимитирани единствено за длъжности, които получават обществени средства. При тях лимитът е 600 000 евро годишно. Мярката влезе в действие през 2012 година по време на държавното управление на Мариано Рахой и с Луис де Гуиндос отпред на Министерството на стопанската система. Тя включваше и ограничаване на заплатите в банките, получили помощ по време на финансовата рецесия. Днес обаче акционерите утвърждават възнагражденията на шефовете на всяко дружество, а Европейската централна банка като контролен орган може да ги ограничи единствено, в случай че заплашват платежоспособността им.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР