След първоначалният остър отпор, който ГЕРБ и ДПС дадоха срещу

...
След първоначалният остър отпор, който ГЕРБ и ДПС дадоха срещу
Коментари Харесай

Четири неща, които трябва да знаете за бюджет 2024

След първичният изострен отпор, който ГЕРБ и Движение за права и свободи дадоха против препоръчаните промени в данъчните закони и бюджета на страната за следващата година, в този момент двете партии са много по-меки. От изявленията им стана ясно, че в последните дни техни представители са разискали с финансовия министър Асен Василев. Така най-малко към този момент наподобява, че едни от най-важните закони ще бъдат признати до Коледа.

Данъчните промени към този момент минаха първо четене, а депутатите гласоподаваха единствено 3 дни период за внасяне на оферти за второ гласоподаване, т.е. процесът по приемането им ще се забърза. Правителството се събра на изключително съвещание в петък (24 ноември), с цел да утвърди бюджет 2024 и той също е в Народното събрание, а Василев предвижда, че в случай че има промени, те ще са най-много в двата листата с капиталови планове, които страната ще финансира през идната година.

Първият е на общините, които през 2024 година могат да се състезават за един милиард лв. за инфраструктурни планове. Вторият е за вложенията на страната - до момента нито едно държавно управление не е показвало какво включва в финансовата си стратегия.

" Бюджетът сигурно ще издържи една година, само че в случай че приходите са по-добри, може да се наложи актуализация ", съобщи финансовият министър Асен Василев.
Реклама
Ето и четири акцента към данъчните и бюджетните закони за идната година от дебата досега:
Без " Бонус донос " и съмнение за общинските налози и световния налог облага
Промените в данъчните закони за следващата година бяха отхвърлени във водещата бюджетна комисия на първо четене поради различията към бюджет 2024 сред партиите, които поддържат държавното управление. Текстовете обаче срещнаха поддръжка в зала, въпреки и със поръчки за съществени редакции на второ четене.

Не е ясно да вземем за пример дали ще бъде признато от идната година да влезе в действие спомагателният световен налог за огромните компании с доходи от над 750 млн. евро. В България такива са 589 сдружения, от тях 5 са национални, 309 са с крайни сдружения майки в Европейски Съюз, а 280 - отвън Европейски Съюз. Почти никой не поддържа и концепцията за до 5 хиляди лева Най-вероятно ще бъде отритнат и текстът в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, придобил известност като " донос-бонус ", който планува хората, които алармират за данъчни нарушавания, да получават като заплащане 10% от откритата с тяхна помощ сума, в случай че тя е над 100 хиляди лева Не е ясно и в какъв тип ще излязат от пленарна зала текстовете, които дават опция на общините да. За сметка на това в зала се чуха апели за удължение на периода за деяние на нулевата ставка по Данък добавена стойност за самун и брашно, нищо чудно да има и още оферти за преференции за обособени браншове.
Бюджет 2024 влиза в зала с 3% недостиг и минимални промени
Бюджет 2024 влиза в зала с плануван недостиг от 3% от Брутният вътрешен продукт на касова основа и 2.9% на начислена (този индикатор гледа ЕК). Министерството на финансите залага растеж на стопанската система от 3.2%, а средногодишната инфлация да доближи 4.8%.
Реклама
Единствената промяна по числата е обвързвана с приходите от таксата за транспорт на съветски газ през България. Заради опасения, че тя няма да бъде събрана, приходната част ще бъде понижена с 2.4 милиарда лева Със същата сума ще бъдат свити и финансовите разноски и по този начин те се залагат на 9.98 милиарда лева

От думите на Василев се разбра още, че размерът на дълга е понижен с към 1 милиарда лева от в началото планувания, " защото това, което виждаме, е, че няма потребност от спомагателни буфери, които да бъдат заложени ". Практически новият дълг, който ще бъде взет, е под 11 милиарда лв., посочи още финансовият министър.

В първичния отчет към бюджет 2024 беше посочено, че през идната годината се възнамерява дългово финансиране за 11.9 милиарда лева За рефинансиране на дълга в послание са предопределени 3.5 милиарда лева, от които 2.9 милиарда лева (1.5 милиарда евро) за падежа на еврооблигации, издадени през 2014 година, и 0.4 милиарда лева за падежа на ДЦК, издадени на вътрешния пазар, както и 0.2 милиарда лева за погашения по държавни заеми. Останалата част, или 8.4 милиарда лева, е за финансиране на планувания недостиг " и застраховане на ликвидната позиция на фискалния запас.
Вдигат се минималната заплата, оптималният приход, пенсиите
Бюджет 2024 е тъкмо толкоз обществен, колкото и тазгодишният. Догодина се залага растеж от съвсем 29% на минималната работна заплата до 933 лева Пенсиите се планува да бъдат увеличени с 11% от 1 юли по така наречен швейцарско предписание (50% растеж на междинния застрахователен приход и 50% от растежа на инфлацията). Увеличава се и оптималният застрахователен приход до 3750 лева Заложени са и планирани калкулации за сходни по мярка растежи и през идващите две години. От следващата година обаче работодателите ще заплащат единствено първите два дни от болничните на чиновниците си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР