След осемнайсетгодишно прекъсване музеят на поета Христо Смирненски отвори отново

...
След осемнайсетгодишно прекъсване музеят на поета Христо Смирненски отвори отново
Коментари Харесай

След 18-годишна пауза: Музеят на Христо Смирненски отвори врати

След осемнайсетгодишно спиране музеят на поета Христо Смирненски отвори още веднъж порти през вчерашния ден. Официалното разкриване беше в двора на къщата на столичната улица " Овче поле ", заяви БНР.

В актуализирания дом на поета посетителите ще се потопят в достоверната атмосфера, в която от 1916 до 1923 година е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от Кукуш. Тук Смирненски написа едни от най-известните си стихотворения и публицистични текстове. В главната битова експозиция са истински движимости и обзавеждане, подарени на музея от родствениците на поета.

В залата на втория етаж пък има персонални движимости, преписка, истински ръкописи, фотоси, първи и по-нататъшни издания на негови творби. Изложбата следва хронологично и тематично виталния и креативния път на Христо Смирненски.

Сред най-интересните експонати са: сценичен бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, тетрадка с късни произведения, както и предсмъртният бележник на поета, владеене на Националния книжовен музей.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР