След осем години управление на ГЕРБ, България е на дъното

...
След осем години управление на ГЕРБ, България е на дъното
Коментари Харесай

БСП: Справедливост по борисовски - за едни заплатата скача с 2000 лева, за други с 50

След осем години ръководство на ГЕРБ, България е на дъното на европейските статистики по приходи и е отпред в листата на най-неравните общества. Бедността и неравенството са измежду най-големите закани, пред които е изправено обществото ни.

Тенденцията е утежняване на индикаторите и увеличение на риска за националната ни сигурност от възходящото обществено разслоение и беднотия. Това се споделя в декларация на парламентарната група на Българска социалистическа партия. 

В текста написа още:  

Парадоксално е, само че е и факт, че откогато България членува в Европейския съюз, неравенството се задълбочава и във връзка с разпределянето на приходите в обществото се движим в посока, противоположна на развитите европейски страни. 10% от българите, които можем да назовем „ богати “, печелят повече, в сравнение с половината от българския народ, които няма по какъв начин да назовем по различен метод с изключение на „ небогати “. Каква е истината за България? През м. юни тази година Националният статистически институт разгласява формалните данни за беднотия и обществено включване за 2016 година Там написа: с приходи под линията на бедността са 1 млн. 639 хиляди български жители – 22,9 % от популацията и се увеличава; с пенсии под 310 лева са над 1, 3 млн. пенсионери – 60 % от общия брой пенсионери. Относителният дял на лицата в риск от беднотия и обществено изключване е 40,4 %, 3 млн. лева Бедните деца на възраст до 17 години са 384 хиляди – 31,9 %. и се усилват: 20 % от децата нямат уместно място за учене или писане на домашни в къщи; 32 % от децата нямат опция за покупка на книга, с изключение на учебници и пособия; 36 % от децата не могат да си купят два чифта обувки в границите на календарната година; 27 % от децата не могат да си разрешат всекидневно плод или свеж зеленчук;
Делът на лицата, живеещи в тежки материални ограничения през 2016 година е 34,2 % от популацията (2 млн. 460 хил.), наклонността е към увеличение: 56 % от семействата не могат и да си помислят даже за едноседмична почивка; 54 % не могат да посрещнат със лични средства неотложни поправки, замяна на развалена битова техника или ненадейно заболяване; 39 % лимитират отоплението на жилището си заради дефицит на средства; 35 % не могат да си разрешат месо или риба три пъти седмично.

Делът на работещите небогати в България е 11,6 %, със 110 хиляди индивида повече от 2015 година, когато е 7,8 %. През 2013 година този дял е бил 7,2 %. Огромна маса български жители са с приходи на границата на физическото оцеляване.

„ Спасението на давещите се, е дело на самите давещи се “ - по този начин мислите вие от ГЕРБ за бедността и неравенствата. Но от морална и политическа гледна точка- това са остарели и надълбоко недемократични възгледи. Това е недопустимо и сигурно непродуктивно за стопанската система и за хората.

На фона на тази нерадостна картина, в сряда, на съвещанието на Министерски съвет със свое решение, прокарано тихомълком, Борисов подвигна фрапантно заплатите на всички заместник- министри и на най-доверените висши политически служители - началниците на политическите кабинети и още на неизвестно кои други. Това внезапно и фрапантно облагодетелстване ще докара до това, че те към този момент ще получават месечно по към 3500-3600 лева, или с към 2000 лева повече от колкото сега. 

Изведнъж две хиляди от горната страна! Как Ви звучи? На нас, от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “, ни звучи като цинизъм, като дебелоочие и непремереност. Като обир на национални пари, събирани от налози, такси и данъци, плащани от целия български народ, с цел да бъдат хрантутени родственици, съпрузи, съпруги и деца, любовници, че дори и водачи на властта. И няма по какъв начин да бъде наричано по различен метод с изключение на ЦИНИЗЪМ.
Пари раздавате с лека ръка, тъй като не ги вадите от джоба си, а от бюджета, от парите на народа. А множеството от тези хора, които ще получават тези пари, не са на тези позиции, тъй като имат някаква неповторима експертиза или са ефикасни, а тъй като са правилни, тъй като тези високи позиции са им дадени като заплащане за тази им честност, тъй като са целували ръка.
И единствено да попитам: Как по този начин Борисов се сети за постановлението от 2010 година, което лимитира министерските заплати, а не се сети да анулира Постановление 180 от юли 2006 година, поради което хиляди пенсионери не получиха даже и мизерното нарастване от 2,4 %.
Може би Борисов разчита на слабата памет на по този начин наречения от него “лош материал ” и се надява никой да не си спомня популизма му от преди 7 години, когато еднолично, с фанфари, барабани и с доста хвалби, замрази заплатите на така наречен „ втори ешелон “ на властта. Даже им забрани и да вземат участие в бордове на държавни компании или в случай че вземат участие, да го вършат безплатно. А в този момент, какво се промени? Да не би суджукът да не стига за всички? Да не назрява протест против едноличната власт, че би трябвало да се потушава с увеличение на заплати? И какъв брой ще ни коства това разточителство- не излиза наяве, само че от ясно по -ясно е, че няма да е малко. 

Борисов прикани бизнеса да вдигне заплатите, а бизнесът пък, желае оставката на обществения министър поради растежа на приходите. Работодателите са недоволни от плануваното нарастване на минималния застрахователен приход и на публичните заплати. Какъв цинизъм!

Увеличение на минималния застрахователен приход с 3,9% за идната година и скок на минималната работна заплата от 460 на 510 лева, т.е. с цели 50 лв. - по този начин възмути, българските работодатели, че някак си им мина около ушите нарастването с - от 600 до 2000 лв. - на правилните на Борисов хора. Верните – дето с невиждан административен напън, закани и изнудване му печелят изборите! Верните – дето със зъби и нокти му бранят властта! 

Бизнесът недоволства и от увеличението на минималните пенсии за стаж и възраст, което не било обвързано с осигурителния принос и нарушавало съществени правила на обезпечаването.

А когато от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ предложихме преизчисление на всички пенсии – не срещнахме поддръжка. А това щеше да докара до едно 20% нарастване на всички пенсии и да даде едно малко самопризнание за приноса на пенсионерите към България. Увеличение приблизително с 30-тина лв. за пенсиите на българите не може, възмутително е, а за нашите хора във властта може нарастване и с 2000 лв.. Преди дни Борисов сподели: " Ние би трябвало да създадем наложително чувството на хората за правдивост. Колкото повече работим в тази посока, толкоз ще е по-добре “ И следва разумния въпрос – Това ли е справедливостта по борисовски, по гербаджийски? За едни- нарастване на заплатата с 2000 лв., за други- с 50 лв., а за трети- с 3 лв. на пенсиите. За правилните стражи на властта- с 2000 лв. на заплатите в този момент и незабавно, а от следващата година за майките- с 40 лв. повече, за безработните- с 35 лв. повече за обезщетение, а за пенсионерите 3,8% увеличение- приблизително 12-13 лв. и то от първи юли.

Справедливост в най-висша степен! 

Не сме срещу повишение на приходите, в това число и на министри и началници на политически кабинети, тъй като всеки има право да получава почтено възнаграждение на своя труд. Но сме срещу несъразмерното увеличение на заплатите. Трябва да има правдивост, само че същинска справедливост- за всички българи, не по гербаджийски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР