Входна такса за посетителите във Венеция беше въведена неотдавна. Всеки,

...
Входна такса за посетителите във Венеция беше въведена неотдавна. Всеки,
Коментари Харесай

Такса от 5 евро: Ще спре ли новата мярка туристическия поток към Венеция?

Входна такса за посетителите във Венеция беше въведена наскоро. Всеки, който желае да се наслаждения на хубостта на италианския град за един ден, би трябвало авансово да си купи билет на стойност 5 евро.

Все още това е пробен правилник и цели да понижи туристическите потоци в избрани часове. Това обаче не се случва. Таксата не стопира туристите, които желаят да се насладят на красивия град.

Древен и хубав – Венеция е като музей навън. А задачата на новата мярка е да се понижат тълпите, които се стичат, с цел да прегледат каналите, мостовете и забележителната архитектура.

 Венеция е красива и все по-скъпа: Въвеждат нова такса Тази събота и неделя 2 мин. Венеция е красива и все по-скъпа: Въвеждат нова такса  Без сладолед и пица в Милано: Обмислят мярката да важи единствено след среднощ Светът 3 мин. Без сладолед и пица в Милано: Обмислят мярката да важи единствено след среднощ  Куриоз: Гондола във Венеция се прекатурна заради…селфи (ВИДЕО) Светът 1 мин. Куриоз: Гондола във Венеция се прекатурна заради…селфи (ВИДЕО)  Разкази зад кадър: Избрани моменти от Азиатската Венеция (ГАЛЕРИИ) bTV разказва 1 мин. Разкази зад кадър: Избрани моменти от Азиатската Венеция (ГАЛЕРИИ)  Венеция е красива и все по-скъпа: Въвеждат нова такса Тази събота и неделя 2 мин. Венеция е красива и все по-скъпа: Въвеждат нова такса  Без сладолед и пица в Милано: Обмислят мярката да важи единствено след среднощ Светът 3 мин. Без сладолед и пица в Милано: Обмислят мярката да важи единствено след среднощ  Куриоз: Гондола във Венеция се прекатурна заради…селфи (ВИДЕО) Светът 1 мин. Куриоз: Гондола във Венеция се прекатурна заради…селфи (ВИДЕО)  Разкази зад кадър: Избрани моменти от Азиатската Венеция (ГАЛЕРИИ) bTV разказва 1 мин. Разкази зад кадър: Избрани моменти от Азиатската Венеция (ГАЛЕРИИ)

Порталът на общината е онлайн. Ако човек възнамерява разходка с гондола ще би трябвало да резервирате визитата си и да заплатите входната такса от 5 евро.

Освободени от таксата са жителите на област Венето, служащите, студентите, както и туристите, които са резервирали най-малко една нощувка в хотел в града, както и някои други категории, които също би трябвало да се записват в онлайн платформата, само че не и да заплащат.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

При регистрация системата генерира специфичен QR код , който би трябвало да бъде показан по време на инспекциите на място.

Пробно условие има за пиковия летен сезон и то най-много през уикендите. Седмица след въвеждане на таксата, признатата мярка надалеч надвиши упованията и в градската хазна са постъпили над 723 000 евро. Или другояче казано близо 145 000 туристи са посетили лагуната за един ден.

Решението на администрацията раздели жителите на Венеция. Една част считат, че мярката е противоконституционна като се базират на правото на свободата на придвижване. Подадени са сигнали до гаранта за отбрана на персоналните данни и тъжба до прокуратурата.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняно акцентира, че „ задачата на таксата за достъп е да направи града комфортен за живеене за жителите, служащите, студентите и туристите “.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„ Венеция е деликатна и би трябвало да бъде предпазена “, добави той, като разясни, че това се прави, с цел да се „ запази града на бъдещите генерации “. Кметът на Венеция настоя също по този начин, че е належащо да се вземат ограничения за контролиране на туризма.

Преди три години на огромните круизни кораби беше неразрешено да плават във венецианската лагуна , а градът разгласи и ограничавания за размера на туристическите групи.

С настъпването на летния сезон доста общински администрации в Италия взеха решение да усилят туристическия налог, а в Капри ще се заплаща налог за слизане от кораба в размер на 5 евро.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР