След няколко отлагания, спорове и напрежение в управляващата коалиция, депутатите

...
След няколко отлагания, спорове и напрежение в управляващата коалиция, депутатите
Коментари Харесай

Депутатите решиха: В парламента ще се влиза със зелен сертификат

След няколко отлагания, разногласия и напрежение в ръководещата коалиция, депутатите най- най-после взеха решение в Народното събрание да се влиза със " зелен документ ". Новите правила за достъп влизат в действие от 24 януари 2022 година

Решението бе предшествано от часове диспути и няколко спирания на съвещанието, а тематиката на процедура се проточи към месец след първото ѝ покачване. С приемането на текстовете от 24 януари в постройките на Народното събрание ще се влиза с уверение за имунизиране, за преболедуване, за съществуване на антитела или след негативен тест за ковид. На входовете ще има опция за антигенни проби като депутатите ще си ги заплащат, а разноските за тестването на сътрудници, чиновници на администрацията на Народното събрание и за публицисти ще се поемат от бюджета на Народното събрание.

Финалният текст на решението, което беше импортирано от " Продължаваме промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ), беше признат със 154 гласа " за ", 0 " срещу " и 4 " въздържал се ". То беше подкрепено от участващите във властта Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия, както и от опозиционните ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Формацията на шоуменът Слави Трифонов " ИТН ", която е част от ръководещото болшинство, не взе участие в гласуването. Същото направиха и депутатите от " Възраждане ". И двете партии показват позиции против зелените документи, а след самото гласоподаване водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов благодари " на нашите съидейници от Има Такъв Народ, които не участваха в този фарс ". Така за пръв път се стигна и до очевидно разделяне сред обединенията в ръководещото болшинство.

По време на дебатите ръководителят на парламентарната група на Политическа партия Андрей Гюров отбрани въвеждането на зелен документ за влизане в Народното събрание и уточни, че това е нужна крачка, с която се декларира поддръжка за научния престиж и волята да се пребори пандемията.

" Това решение не е въпрос на популизъм, а на виновна гражданска позиция. Да покажем, че живеем в ново време на обективни правила, които важат за всички ", добави той.

" Когато приказваме за инфекциозни болести, никой не е в сигурност, до момента в който всички не сме в сигурност. Аз се постарах да направя един разбор за всички нас, за какво за всички нас тук в Народното събрание би трябвало да се вкара зеленият документ. Първо, тъй като депутатите са високо рискови – те доста пътуват, срещат се с доста хора, работят в една зала, доста постоянно дискутират без маски, заради което се основава изключително огромен риск от трансмисия на болестта вътре в залата. Т.е. имаме голям поток от хора, които евентуално да разсейват болестта в Народното събрание ", уточни доктор Александър Симидчиев от Демократична България

" Българските жители би трябвало да чуят, че имунизациите пазят. Представяте ли си това да се беше случило със СПИН-а - че не би трябвало да носим защитни средства. Сега нямаше да има живи хора в тази зала ", сподели депутатът от ГЕРБ и някогашен здравен министър Костадин Ангелов.

" Спазването на ограниченията е значимо, тъй като ни е грижа за този до нас. Защото страната може да пострада, тъй като Covid лишава човешки животи, туризмът страда от Covid. Не приказваме за загубата на един човешки живот, приказваме за загубата на десетки хиляди човешки животи. В Израел има 8 000 умряли от Covid, у нас има 4 пъти повече. Данните са стряскащи, наша отговорност е да вземем съответни ограничения. Истината е, че даже страна като Китай постанова строги ограничения. Русия също постанова строги ограничения и държи извънредно доста на имунизацията. Никой не може да упрекна тези страни, че не са суверенни. Популизмът в България споделя, че има лесни решения – подвигаме всички Covid-мерки и се вършим, че вирус няма. Бедата на популизма е, че хората страдат извънредно доста от него. Нашата парламентарна група ще поддържа решението, тъй като ние сме за здравия разсъдък ", сподели Явор Божанков от Българска социалистическа партия и с това аргументира решението на социалистите да поддържат новите правила.

" Когато става въпрос за публичното здраве, всички политически сили би трябвало да бъдат от едната страна на бариерата, а от другата страна да бъде вирусът. За огромно страдание, от днешната полемика стана ясно, че има прекомерно спорни отзиви по този въпрос ", уточни Хасан Адемов от Движение за права и свободи, визирайки позициите на Има Такъв Народ и " Възраждане ". Той уточни и " разнобоя в ръководещата коалиция " по тематиката.

Аргументите на Има Такъв Народ и " Възраждане " бяха сходни – съгласно тях сходен режим лимитира конституционни права. Ако народен представител откаже проби, имунизиране или даване на документ, няма по какъв начин ние да забраним на народните представители да влязат в залата и да упражнят конституционните си права, сподели депутатът от Има Такъв Народ и някогашен началник на Народното събрание Ива Митева.

Преди да бъде признато решението, в него бяха направени редица публицистични ремонти и част от тях бяха точно на Митева.

След гласуването от " Възраждане " оповестиха, че ще сезират Конституционния съд. " Нека този съд да вземе решение дали това решение, което се одобри през днешния ден от Четворната коалиция, дава отговор на конституцията и законите на Република България. Ние, народните представители би трябвало да даваме образец за това по какъв начин се съблюдава конституцията ", сподели Елена Гунчева, която по-рано разгласи, че болшинството щяло да провокира " революция " с това решение.

От Движение за права и свободи пък оповестиха, че техните сътрудници няма да се възползват от опцията за безвъзмездни проби и вместо това групировката ще заплаща за тях.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР