След няколко годишна доминация на чуждестранните купувачи на жилища по

...
След няколко годишна доминация на чуждестранните купувачи на жилища по
Коментари Харесай

Купувачите на имоти по Черноморието са предимно българи

След няколко годишна доминация на задграничните купувачи на жилища по българското Черноморие, тази година наклонността се обърна и парцели в района купуват най-вече българи. Причината са рестриктивните мерки при пътешестване, наложени поради разпространяването на ковид. Това регистрираха специалисти по време на онлайн полемиката на Imoti.net, която се организира на 2 ноември и се излъчи онлайн в уеб страницата и обществените мрежи на Imoti.net. Търсят се най-вече приключени и по-големи жилища, както и къщи наоколо до градовете, а цените остават сходни по отношение на равнищата от предходната година.

В началото на 2020 година пазарът на недвижими парцели в региона на Северното Черноморие е стартират мощно, само че с въвеждането на изключителното състояние огледите внезапно намалели. В средата на май ползата към жилищния пазар се възвърнал, само че експертите регистрират промени в желанията на купувачите.

„ Преди пандемията търсенето беше лимитирано до съответното обитаемо място, до момента в който в този момент обсегът е доста уголемен, като се търсят жилища с по-голяма повърхност и къщи със личен двор. Сега купувачите отделят повече време за огледи, а интервалът на размисъл е по-дълъг “, изясни Елена Унджиева, оценител в организацията за недвижими парцели „ Явлена “.

Експертите регистрират, че във Варна и района се търсят къщи сред 150 000 и 300 000 евро. Интерес има и към парцели в Балчик и Каварна. Сключените покупко-продажби с парцели в морската столица през третото тримесечие са намалели с 2% по отношение на същия интервал на предходната година, само че съвсем няма промяна на ценовите равнища, регистрират специалистите. Купувачите търсят най-вече двустайни и тристайни жилища в приключени здания.

„ Сделки за парцели в градеж на ранен стадий се реализират единствено за здания с доста добра локация, които се извършват от избран вложител “, съобщи Унджиева.

Борислав Точевски от Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП).

Той разяснява, че през последните шест месеца над 50% от жилищата в новите планове във Варненска област са продадени „ на зелено “.

„ Очакванията са, че новото строителство ще продължи да се развива с естествени темпове. Няма чувство за закъснение на финансирането и на продажбите, огромна част от които се случват „ на зелено “. Хората не се тормозят да заплащат първа вноска още преди да е почнало строителството “, съобщи Точевски.

В най-големия град по Южното Черноморие - Бургас, имотният пазар е стартирал годината по-слабо от останалите огромни градове в страната и тази наклонност се резервира до края на годината, стана ясно по време на онлайн полемиката на Imoti.net.

„ Забелязва се разминаване на упованията на продавачи и купувачи във връзка с ценовите равнища. Стигна се даже до отдръпване на парцели от пазара, защото цените им бяха сметнати за неприемливи от купувачите. В града няма толкоз интензивно строителство и към този момент купувачите остават наблюдаващи на пазара “, изясни Елена Унджиева в диалог с водещата и управител на Ïmoti.net Снежана Стойчева.

По думите на Николай Ламбуров от НАСП по Южното Черноморие има два или три нови плана на стадий градеж, които са част от затворени комплекси с към този момент построени стадии и инфраструктура.

„ Наред с българите измежду купувачите в региона са и немски жители с съветско родословие. През последната година те са се насочили най-вече към парцели в курортите Слънчев бряг и Свети Влас “, разяснява Ламбуров.

Тази година в региона на Южното Черноморие са се търсели най-вече жилища във въведени в употреба нови комплекси, където междинните цени са били сред 900 и 1200 евро на кв. м., а междинните площи на жилищата са сред 60 кв. м. и 100 кв. м.

Несебър, Равда и Царево също са привлекли български купувачи, търсещи второ жилище или парцел с капиталова цел. Купувачите са избирали най-вече приключени и обзаведени жилища с панорама към морето и без такса за поддръжка на парцела. Интерес е имало и към нискобюджетни къщи на цена до към 50 000 евро, ситуирани до 15 км от морето.

От Пощенска банка също регистрират интерес към къщи в региона на Черноморието.

„ Целта ни е да дадем освен жилищен заем, а и нещо в допълнение, което да добави стойност за клиентите, като закрепени лихви, благоприятни условия за отсрочване на вноски, спестовния заем, с който клиентът самичък понижава вноската си “, изясни Даниела Иванова, шеф отдел „ Ключови партньорства и пейрол бизнес “, Пощенска банка.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР