След нападението на Хамас срещу Израел в социалните мрежи отново

...
След нападението на Хамас срещу Израел в социалните мрежи отново
Коментари Харесай

Какво може противоракетната система на Израел?

След нападението на Хамас против Израел в обществените мрежи още веднъж се заприказва за израелската противоракетна система " Iron Domе " ( " Железен купол " ). 

Как действа " Iron Domе "?

Застраховка " Живот "  за израелците - така наричат в обществените мрежи противовъздушната система " Железен купол ". Тази отбранителна система се състои от радарна станция и надзорен център, които засичат приближаващата заплаха, да вземем за пример изстреляна ракета, незабавно след старта ѝ и пресмятат нейната траектория. Всичко това се случва в границите на броени секунди. Но и няма повече време, защото според от мястото в Ивицата Газа, откъдето е изстреляна ракетата, израелците имат сред 15 и 90 секунди за намирането на несъмнено укритие.

Тази графика демонстрира какъв брой време имат израелците да потърсят леговище след изстрелването на ракета от Газа

Третият детайл на системата са установките за изстрелване на ракети. Една отбранителна единица разполага с три до четири такива установки, като във всяка една от тях има място за 20 прихващащи ракети. Отбранителна ракета се изстрелва обаче единствено в случай че съществува заплаха приближаваща ракета да удари жилищен регион. Във въздуха прихващащите ракети са управляеми и могат да трансформират траекторията си. Те не поразяват задачата непосредствено, а избухват в непосредствена непосредственост до нея и по този начин я унищожават. Това обаче значи, че падащите парчета могат да причинят вреди на земята.

Отделните отбранителни единици са мобилни и могат да бъдат местени от едно място на друго. Към 2021 година в Израел работят десет такива отбранителни системи. По данни на компанията производител - израелската държавна оръжейна компания " Rafael Defence Systems ", една такава батарея може да обезпечи отбраната на приблизително огромен град. Системата може да прихваща ракети на разстояние до 70 километра. Експерти са пресметнали, че с цел да бъде покрита цялата територия на Израел, страната се нуждае от 13 противоракетни системи.

За своята отбрана Израел употребява и други системи - " Iron Domе " е предопределена да прихваща и ликвидира ракети с дребен обхват на деяние.

Колко ефикасна е системата?

Производителят на системата ѝ дава 90 % успеваемост. Пред организация Франс прес шефът на противоракетната защита Моше Пател е декларирал, че през последните десет години, откогато системата е на въоръжение, с нейна помощ са били прихванати над 2400 ракети. " Всяка прихваната ракета е можела да порази жилищен регион и да аргументи тежки материални и човешки вреди ", се споделя на уеб страницата на израелските въоръжени сили.

Колко коства защитата?

По данни в израелските медии всяка една от прихващащите ракети излиза към 66 000 евро. Това е и повода ракети да се изстрелват единствено при заплаха от поразяване на жилищни региони.

Системата е създадена с финансова помощ от Съединени американски щати. Междувременно американците са закупили от Израел две отбранителни системи " Iron Domе ".

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР