Кметът на Пловдив присъства на откриването на новия Общностен център

...
</TD
>Кметът на Пловдив присъства на откриването на новия Общностен център
Коментари Харесай

В Пловдив заработи център за бежанци и мигранти

Кметът на Пловдив участва на откриването на новия Общностен център за протекция и включване на бежанци, мигранти и жители на трети страни " Компас “ на бул. " Княгина Мария Луиза “ 47. Центърът е резултат от съдействието сред Фондация " Юкрейн Съпорт енд Реноватион “, БКО " Каритас Витания “, Областен съвет на Български червен кръст - Пловдив и Фондацията за достъп до права - ФАР.

Сред гостите на събитието бяха още представителят на Върховния комисариат на бежанците към Организация на обединените нации в България - Седа Кузуджу, ръководителят на Общински съвет Пловдив, регионалният шеф, заместник-кметът по финанси и шефът на дирекция " Социална политика “ Веселина Ботева.

" Заедно с кмета на Пловдив работим от първите часове на войната и самоуверено мога да кажа, че Пловдив е един от градовете, който оказва най-голяма поддръжка на бежанците. Надявам се, че тази наклонност ще се запази и други градове ще последват Вашия образец “. С тези думи шефът на фондация " Юкрейн Съпорт енд Реноватион “ Наталия Еллис връчи на кмета на Пловдив и на ръководителя на Общинския съвет признателен адрес за оказаното подпомагане на бежанците от войната в Украйна.

" Пловдив се трансформира в един от най-големите центрове, където бежанците от Украйна могат да намерят своя втори дом. Уверен съм, че на това място, с уроците по български език, с подготовката за деца, консултациите и психическата поддръжка, те ще се приспособяват бързо и сполучливо “, уточни кметът.

" За мен е чест да участвам на откриването на Общностния център в Пловдив – това е витално значимо пространство за бежанците, с цел да изградят те своята самостоятелност и да се впишат в обществото на този хубав град. Центърът ще дава услуги и интензивности, които са от огромно значение за интеграцията им “, акцентира и представителят на Върховния Комисариат на бежанците към Организация на обединените нации в България - Седа Кузуджу. По-късно тя и кметът на Пловдив разискаха на работна среща спомагателни ограничения за акомодация на чужденците в обществото. Участие в нея взе и шефът на дирекция " Социална политика “ Веселина Ботева.

Общностен център " Компас “ се ангажира да дава необятен набор от услуги, в това число осведомително консултиране, кариерни стратегии, курсове по български език, психическа поддръжка, лекции, предучилищна подготовка за деца и достъп до библиотечни запаси. Целта на центъра е да подкрепи сполучливата интеграция на бежанците и мигрантите в българското общество, като улесни тяхното културно и професионално включване.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР