След над 20-годишното управление на Реджеп Тайип Ердоган и неговата

...
След над 20-годишното управление на Реджеп Тайип Ердоган и неговата
Коментари Харесай

Защо в Турция се стигна дотук

След над 20-годишното ръководство на Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР), в Турция промяната на властта в интерес на опозицията изглеждаше по-вероятна от когато и да било. Но събитията не всеки път се развиват по този начин, както сме си представяли. Така че едва на балотажа ще разберем кой ще бъде новият президент на Турската република.

Ердоган упражнява властта си все по-диктаторски, а имиджът му се пропуква. Причина за това е окаяното икономическо състояние, което поражда разбираемо неодобрение у хората. Въпреки това опозицията не съумя още на първи тур да завоюва президентския пост. И по този начин след две седмици следва решителният конфликт сред Реджеп Ердоган и неговия противник Кемал Кълъчдароглу.

" Не вярвайте на социологическите изследвания "

Когато след среднощ пред партийната централа на ПСР се събраха почитатели на Ердоган, той самият в началото не искаше да се покаже. Все още нямаше дефинитивни изборни резултати, към момента не се знаеше дали в понеделник към този момент ще има определен президент. Въпреки това от чудовищно големите високоговорители цяла нощ кънтеше песента " Реджеп Тайип Ердоган, Реджеп Тайип Ердоган - нашият президент ".

Ако се има вяра на социологическите организации, през вчерашния ден претендентът на опозицията Кемал Кълъчдароглу трябваше да завоюва. " Не вярвай на нито едно допитване. В тези организации никой не приказва истината. На балотажа Ердоган позитивно ще завоюва. Кълъчдароглу губи изборите " - така разяснява резултатите нашият водач Седат, който в 1 часа през нощта ни откара от централата на ПСР към хотела. Разочарованието бе изписано на лицето му. 

Как се стигна до този резултат?

Естествено, в този момент всички се питат: Защо се получи подобен резултат? От " Добрата партия "  дойдоха малко гласове, а това не подкрепя идеята на Кълъчдароглу. Прокюрдската " Демократична партия на народите "  (ДПН) не събра нужните най-малко 10%, което вероятно се дължи на обстоятелството, че този път не издигна личен претендент за президент. Не всички евентуални нейни гласоподаватели си направиха труда да гласоподават. Мнозина кюрди по този начин и не съумяха да преглътнат формалната поддръжка на своята партия за Кълъчдароглу.

Има и друго: предизборната битка значително се водеше за сметка на милионите бежанци в Турция, а това донесе гласове на националистите. Всички си мислеха, че те ще получат минимални проценти, в случай че не и под 1%. Но много гласоподаватели поддържаха позицията, че бежанците би трябвало да се прибират в своите страни. Националистът Синан Оган сграбчи над 5%, а ултранационалистическата " Партия на националистическото придвижване ", за която изследванията предвиждаха 7%, получи 10%. 

В предизборната битка с натрапчива периодичност долиташе тирада на насилието, на експанзията и на заканите - изключително от лагера на Ердоган. Ако има нещо, което Ердоган владее виртуозно, то е таман демонизирането на политическия съперник. Например: по какъв начин Кълъчдароглу бил марионетка в ръцете на кюрдите. Самият Ердоган обаче бил нещо напълно друго: " Ние одобряваме нареждания единствено от Аллах и от народа! ", възкликна Ердоган в два часа след среднощ, когато се появи с микрофон на балкона на партийната централа. А в границите на предизборната си акция той насочи следния зов към гласоподавателите: " Вярвайте по-скоро на един богобоязлив човек, в сравнение с един алкохолик. "

Изборите и земетресението

Непосредствено след опустошителното земетресение през февруари, което лиши живота на повече от 51 000 души единствено в Турция, всички мислеха, че гласоподавателите в изключително потърпевшите региони (където ПСР получава най-голяма подкрепа) ще санкционират Ердоган за отчайващото неумение да помогне на хората в тази рецесия. Но не стана тъкмо по този начин.

В тези региони ПСР и Ердоган изгубиха единствено някакви 2% от гласовете, освен това процентите отидоха не при Кълъчдароглу, а при претендента на националистите Оган. Ердоган не беше осъден нито поради пагубното икономическо състояние, нито поради високата инфлация и още по-високата безработица, нито пък поради солидното приключване на мозъци, изключително на млади академични абитуриенти. Очевидно мнозина имат вяра, че сегашният президент ще може още веднъж да изведе държавния транспортен съд в спокойни стопански води.

През идващите 14 дни всички погледи ще бъдат ориентирани към претендента на националистите Синан Оган. Като настройка и идеология той е по-близък до предизборния съюз, съединен от Ердоган. Сега всички козове са точно в ръцете на Оган. Със своите пет %, получени на изборите през вчерашния ден, той се намира в извънредно удобната обстановка да изчака предложенията, които ще му създадат ръководещата партия и опозицията. Защото и едните, и другите знаят, че Оган държи ключа към властта.

Вярно, че в предишното Оган нееднократно е атакувал Ердоган, само че това въобще не значи, че безусловно ще поддържа Кълъчдароглу. Защото, както към този момент стана дума: събитията не всеки път се развиват съгласно упованията и очакванията ни.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Инфлация, земетресение, беднотия: ще успее ли Ердоган?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР