След многочасови преговори миналата нощ - 27-те държави-членки на Евросъюза

...
След многочасови преговори миналата нощ - 27-те държави-членки на Евросъюза
Коментари Харесай

След часове преговори: ЕС иска спиране на огъня в Близкия изток и освобождаване на заложниците

След многочасови договаряния предходната нощ - 27-те държави-членки на Евросъюза се сплотиха към позицията, че огънят в Близкия изток би трябвало да бъде пресечен.  Да се отворят филантропичните коридори за палестинското население в Газа, оповестява БТВ.

Между обичайните поддръжници на Израел в Европа, които упорстваха общата позиция изрично да поддържа правото на израелските управляващи да се пази, и тези, които призоваваха за ясни правила за постигане на филантропичната помощ до нуждаещите се в Газа, бяха нужни повече от пит часа, с цел да се стигне до компромис.

Европа упорства за абсолютно освобождение на заложниците в Газа и за спирания на огъня. Това ще даде опция да се транспортира храна, вода, медикаменти и гориво до нуждаещите се.

„ Няма несъгласие сред това да сме солидарни с Израел и да продължаваме да действаме за филантропичната помощ в Газа “, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.  

„ Ясно е, че разговорът с редица водачи от района е доста значим детайл, с цел да се реализира прогрес за филантропичните кулоар, както и за освобождението на заложниците. Не е загадка, че доста районни водачи работят в тази посока и ние сме в стеснен контакт с тях “, изясни ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европа остава разединена и по отношение на бюджета си за идващите години и продължаването на финансовата поддръжка за Украйна. Унгария и новата ѝ поддръжка в лицето на Словакия се опълчват на плануваните 50 милиарда евро за Киев.

Трудните нощни договаряния постановиха смяна на дневния ред. Така другата гореща и разединяваща тематика за миграцията остава на масата за проговори. Тя ще бъде обсъждана тази заран.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР