След края на обиколката си на Западните Балкани, председателят на

...
След края на обиколката си на Западните Балкани, председателят на
Коментари Харесай

Юнкер, Борисов и лидерите на Западните Балкани се срещат днес в София

След края на обиколката си на Западните Балкани, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер през днешния ден ще се срещне в София с премиера Бойко Борисов и с водачите на страните от района.

Срещата отбелязва края на балканската обиколка на Юнкер, която стартира в неделя от Скопие и Тирана. В понеделник той посети Белград, във вторник - в Черна гора, а в сряда - Босна и Херцеговина и Косово. Юнкер е придружаван от висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини и комисаря за политиката за съседството и договарянията за разширение Йоханес Хан.

На работен обяд в София през днешния ден министър председателят Бойко Борисов, ръководителят на Европейската комисия и водачите на Западните Балкани ще обсъдят вероятността пред района и опциите за инфраструктурна и цифрова съгласуваност. В срещата ще вземат участие водачи от всички страни от Западните Балкани – президентите на Босна и Херцеговина Драган Чович, на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич, както и министър председателите на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев. От българска страна в диалозите ще вземат участие също вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 Лиляна Павлова.

Европейската вероятност за района е един от главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което стартира през януари. София ще провежда през май среща на върха сред водачите на Европейски Съюз и сътрудниците им от Западните Балкани.

Юнкер стартира мандата си отпред на еврокомисията през 2014 година, като сподели, че в близко бъдеще няма да има ново разширение на Европейски Съюз. В началото на февруари обаче Европейската комисия разгласи новата си тактика за шестте страни от Западните Балкани, която обрисува опция за еврочленство на Черна гора и Сърбия до 2025 година, при изискване че покрият нужните условия, посочени в документа. Европейски представители неведнъж подчертаха, че става въпрос за вероятност, а не за краен период, и че процесът ще продължи да се основава на заслуги.

Посланията в Сърбия и Македония

В началото на обиколката в Скопие Юнкер сподели, че Македония е на добър път и в случай че продължи по този начин и реши разногласието за името с Гърция, може да получи рекомендация за начало на договарянията от Европейската комисия до броени месеци. По-рано българският външен министър Екатерина Захариева сподели, че чака Европейски Съюз да реши през юни да стартира договаряния за присъединение както на Македония, по този начин и на Албания.

През седмицата в изявление за " Ройтерс " македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че Скопие е предложило на Атина четири благоприятни условия за бъдещото си име, от които Гърция приема някои. Всички те съдържат думата " Македония ".

За организацията Заев изяснява след срещата на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) и Западните Балкани в Лондон, че предложенията са " Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие) ".

В Сърбия Юнкер настоя, че страната би трябвало да реши разногласието с Косово, преди да може да влезе в Европейски Съюз. По думите му Сърбия е на прав път, само че Европейски Съюз не може да одобри страна с нерешени териториални разногласия. Сръбският президент Александър Вучич съобщи, че приканва към компромис с Косово, чиято декларация за самостоятелност от 2008 година Белград не признава.

По-рано през февруари пред " Ройтерс " Вучич сподели, че Сърбия няма да поддържа цялостното признание на независимостта на Косово в подмяна на участие в Европейски Съюз и само постигането на компромис може да спре превръщането на въпроса за статута на Косово в " замразен спор " в продължение на десетилетия.

Перспективи

В Албания Юнкер даде обещание да помогне на страната да се приготви за участие в Европейски Съюз. " Датата 2025 година е отворена за всички страни кандидатки ", съобщи той по време на конференция с албанския министър председател Еди Рама. " Мога единствено да окуража Албания да продължи с промените ", добави Юнкер, съгласно който " естественото място на Албания е в Европейски Съюз ". Балканската страна би трябвало да се придържа към политически промени, свързани с върховенството на закона, битката с корупцията, медийната независимост, стимулирането на стопанската система и решаването на споровете в прилежащите страни.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович съобщи по време на конференцията с Юнкер, че чака страната да отвори две нови преговорни глави по-късно тази година. Черна гора до момента е отворила 28 от 35 преговорни глави, като три от тях към този момент са краткотрайно затворени.

В Босна Юнкер прикани водачите на страната да се обединят, в случай че желаят да се причислят към Европейски Съюз. Там той получи от босненските представители запълнен въпросник за готовността на страната да влезе в съюза. Те се надяват, че това би помогнало на Босна да получи статут на претендент за участие по-късно тази година.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (169)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР