След края на четвъртия си мандат през 2024 Владимир Путин

...
След края на четвъртия си мандат през 2024 Владимир Путин
Коментари Харесай

Възможните сценарии пред Путин през 2024 година

След края на четвъртия си мандат през 2024 Владимир Путин ще е управлявал Русия в продължение на четвърт век и към този момент ще е седемдесетгодишен. Дали ще се отдръпна? Или ще се опита да остане на власт? В страна, която в никакъв случай до момента не е преживявала естествена политическа опция, въпросът за края на кариерата му и за определянето на възможен правоприемник с съображение се слага при започване на четвъртия му мандат. Агенция Франс Прес преглежда няколко вероятни сюжета през 2024 година Оттегляне Ако не бъде осъществена конституционна промяна, Владимир Путин няма да може още веднъж да се кандидатира за президент през 2024: Руската конституция не разрешава повече от два поредни президентски мандата. През 2024 той ще навърши 72 година и може да реши да напусне Кремъл след 24 години на власт. В изявление за американския ефирен канал Ен Би Си Владимир Путин сподели, че е мислил за възможен правоприемник още през 2000 година. „ Няма неприятно човек да намерения, само че в последна сметка решението принадлежи на съветския народ, съобщи той.

Прочети повече Засега президентът не дава и най-малката индикация за личността, която би могла вероятно да стане негов правоприемник, предава БГНЕС. През 2008 Владимир Путин не можеше да се кандидатира след два поредни мандата и отстъпи мястото на настоящия министър председател Дмитрий Медведев, след което през 2012 още веднъж се върна в Кремъл. Това обаче не прави Медведев евентуален правоприемник. Руският политически живот е белязан от прикрита битка сред два съпернически клана - представителите на така наречен силовики, произхождащи от средите на армията и службите за сигурност, и представителите на по-либерално течение, обвързвано с деловите среди. Борбата към този момент се води, съобщи за Агенция Франс Прес самостоятелният анализатор Николай Петров, като добави, че никой няма да чака пасивно и че всяка група ще се опита да прокара ползите си. Президентът няма да се отдръпна преди да е показал наследника си, твърди Петров.

Редуване Ако желае да остане на власт, Владимир Путин може да се изкуши да повтори сюжета от 2008, която пробута на президентския пост Дмитрий Медведев и стана министър-председател за четири години, запазвайки си управлението върху основни области в страната. Възможно е той да не прибегне до този сюжет поради възрастта си: през 2030, в случай че връщането му в Кремъл стане при съблюдаване на конституцията, той ще е на 78 година На въпрос на публицист в навечерието на успеха му през март за възможен нов мандат през 2030 Владимир Путин сякаш отхвърли сходна догадка. „ Шегувате се. Какво би трябвало да направя. Да остана да поста до момента в който стана на 100 г? Не!

Пожизнено президентство Путин, който се радва на огромна известност и наличието му в съветските медии е непрекъснато, построи престижа на страната формирайки същинска „ вертикала на властта “, зависеща само от него. В друго изявление за Ен Би Си, излъчено на 9 март, той твърди, че не желае да се вкопчва във властта. „ Никога не съм променял конституцията…. И нямам никакво желание да върша сходно нещо в този момент и да вървя след образеца на китайския президент Си Цзинпин, който реализира премахването на ограничаването за броя на президентските мандати.. Пред Агенция Франс Прес анализаторът Дмитрий Орешкин е песимистичен: Не имам вяра той се да се откаже от властта през 2024, даже и в случай че в действителност му е омръзнало. Той не може да си тръгне, тъй като не има вяра, че някой тогава би могъл да го отбрани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР