След като в края на миналата календарна година ръководството на

...
След като в края на миналата календарна година ръководството на
Коментари Харесай

Проф. Калин Янакиев: В шест от седемте дни на седмицата в ефира на "12+3" са или Петър Волгин, или жена му Даниела Големинова

След като в края на предходната календарна година управлението на Българското национално радио (БНР) не позволи в предаването на Петър Волгин да се излъчи авансово записаното от него изявление с посланичката на Русия у нас (разбира се, отдадено на закани по отношение на демонтирането на паметника на руската армия), " изтъкнати общественици " и " анализатори " гръмогласно заповтаряха, че в България и в частност в БНР към този момент се налагала цензура, че се посягало на журналистическата самостоятелност. Естествено, за потърпевш – първи и най-много – от " скандалния казус " се разгласи и самият Волгин. Намирам въпросната шумотевица към (и от) него за безочливост, нямаща равна на себе си.
 
Защото това, което от доста месеци се прави в ефира на стратегия " Хоризонт " на БНР и на първо място в предаванията, в които е зает въпросният Волгин, е всъщност не нещо друго, а именно… цензура. Много по-перфидна и подла от нормалната. Защото една цензура може да се прави надалеч освен директно – чрез прекъсване, недопускане, събаряне от ефир на избрани излъчвания, само че и посредством монополно налагане на една определена " позиция " по най-горещите настоящи проблеми на световната геополитика, публични трендове и така нататък Чрез тотална доминация, споделям, на определен идеологически взор към вътрешнополитическите спорове, историята и стопанските проблеми на страната. Или иначе: посредством перманентно не-даване на думата на противоположните гледни точки по всички тези тематики. Накратко – чрез окупиране (при това на националния ефир) от една – в случая проруската, пропутинската визия за всичко най-важно и настоящо в интернационален и вътрешен проект.
 
И ще кажа напряко, че точно тази перфидна, подла форма на цензура от месеци е наложена в ефира на БНР точно посредством Волгин и компанията му. И ето, тъй като тя естествено стартира да се самозабравя, стигна се до това прецедентно, еднократно (без по-нататъшни последствия обаче) санкциониране.
Всъщност дано най-накрая си дадем сметка по какъв начин стоят нещата в ефира на стратегия " Хоризонт " на БНР. Водещи на главното обществено-политическо предаване там – " 12+3 " (тричасово), излъчващо се всяка седмица от понеделник до четвъртък в това число, са Петър Волгин, Даниела Големинова и Снежана Иванова. Изключително усърдно непризнавано събитие тук е, че в действителност в две трети от ефирното време на това (повтарям, главно обществено-политическо предаване) цари… семейственост. Защото водещата Даниела Големинова е не някаква " друга журналистка ", а… жената на Петър Волгин (специално увещавам, че не знам и не ме интересува имат ли те публично подписан брак, или не, само че е обществено известно, че от 2015 година те са дружно и имат деца). Спомням си, че когато преди към половин година дадох малко изявление на третата от водещите на " 12+3 " и в него означих този факт, последната безусловно изпадна в транс, стартира да вика през мен, с цел да не би инцидентно защитаваната в загадка " семейственост " да бъде чута от слушателите. Впрочем съвсем по същия метод реагира и самата Даниела Големинова в случаите, когато невнимателен слушател на " отворените телефонни линии " (и в действителност доброжелателно) направи грешката да я назова " брачна половинка на господин Волгин ".
 
Та по този начин: две трети от ефирното време на предаването " 12+3 " е окупирано в действителност от " семейство " Волгини, прокарващи в него своята единомислеща проруска (анти-ЕС, анти-НАТО, анти-Украйна) позиция. В добавка към това в петъчното – политематично, само че несвободно и от политика предаване " Хоризонт за вас " същата госпожа Големинова се редува като водеща със своя колежка. В съботните пък дни, както е известно, се излъчва най-ключовото, лично на Петър Волгин предаване " Политически неточно ". С две думи: в шест от седемте дни на всяка седмица в ефир са било Петър Волгин, било жена му, като само в неделя (очевидно с цел да се " замаже " фактическото монополизиране на ефира) и отново под заглавие " Политически неточно " вместо " семейство Волгини " слушаме журналистката Силвия Великова. " Семейството " го няма един-единствен ден от седмицата.
 
Много по-важно обаче е какво звучи – с какво и за какво се " беседва " в предаванията на Петър Волгин и жена му през всички останали дни. Защото точно от погледа върху това става безусловно явно избраното нагоре като монопол на съветската (про-путинска) визия по всички обсъждани интернационалните и вътрешни тематики и затова като перфидна цензурираност на всички различни визии по тях. Всеки, който е слушал водените от Волгин и Големинова издания на " 12+3 " и изключително съботните издания на " Политически неточно ", не може да не го е установявал. Доколкото обаче не всички са го правили постоянно и са го пазили в паметта си, ще приведа тук тематиките и участниците в предаванията (само) от последните месеци на 2023 година
 
Първо в съботните " Политически неточно " на Петър Волгин:
– На 09.12. тематиката е била " Трябва ли България да изпраща още оръжия за Украйна " като гост-събеседник на Волгин по нея е бил… шефът на организация ПИК Недялко Недялков. Нали се сещате какъв отговор е дал на този въпрос " гостът "?
– Предишната събота, на 02.12., Петър Волгин е разговарял с… Ваня Григорова (както е казано в анонса – " на която не доближи малко, с цел да стане кмет на София " ). Тук даже няма потребност да разясняваме в каква посока е протекъл " диалогът " и с какви визии за София, България и света сме били облъчени.
– Предишната събота – 25.11., е гостувала (както е представена) " журналистката "  Велислава Дърева. Предполагам си давате сметка, че по-страстна путинистка – спомнете си реакциите ѝ във връзка демонтирането на МОЧА – надали би могла да се откри. И значи – духът и на този " диалог " също би трябвало да ни е явен.
– Още по-предишната събота: за някакво видимо многообразие на 18.11. посетител е бил (видите ли) " анализаторът "  Кристиан Шкварек. Бил е значи експлоатиран съветския топос (той е съветски, въпреки усвоен и от родните ни " консерватори " ) за " демократичната разруха " на Европа и " християнските ѝ полезности ", от която няма път обратно.
– На 11.11. е гостувал Валентин Вацев, с който наред с " вътрешнополитически сюжети " са обсъждани " най-актуалните геополитически трендове ". За незапознатите с фигурата на този (впрочем много постоянно гостуващ на Волгин и в " 12+3 " ) геополитически " специалист " ще кажа, че в недалечното минало той бе консултант и непосредствен политически помощник на министър-председателя… Жан Виденов. После залезе дружно с този последния, с цел да бъде изваден още веднъж от нафталина точно от Волгин и – това изключително ме забавлява – присъщ с това, че изключително усърдно (и нелепо) се мъчи да имитира по " мрачно " и претенциозно говорене доктор Николай Михайлов. Не му се получава – проличава единствено напънът да наподобява на него, само че в русофилията двамата са в несъмнено единогласие.
По-нататък и по-назад във времето – през септември 2023 година събеседници на Волгин в " Политически неточно " са: Андрей Райчев (на 23.09.), Мартин Карбовски – оня с подкаста, който на дървен съветски ни сервира изявление с госпожа Митрофанова, а по-късно и със самата Мария Захарова (разговорът с Волгин е на 09.09.). И накрай седмица преди него – на 02.09. – своите визии за жалките " либерали ", пропадащия Запад и " несравнимия " Владимир Путин е разгръщал пред П. Волгин Явор Дачков.
 
Виждате ли, уважаеми читатели, даже незадълбочено наличие на някаква друга " позиция " по обсъжданото в съботните излъчвания на " Политически неточно " с изключение на – систематизирано казано – путинистката? Аз не виждам. Лошото е, че и медийните регулатори май не го виждат. Нека прибавя в този момент, че във въпросното Волгиново предаване като постоянни гост-коментатори са " кооптирани " следните " експерти ": Калина Андролова (изгряла преди време като " нова лява " анализаторка в сп. A-specto), а в " Политически неточно ", отговаряща за (анти-)ЕС мненията и по съвместителство за тези, " разнищващи " дейностите на Политическа партия, Демократична България и други нашенски " либерали " ; Александър Сивилов – отговарящ за историческите " екскурси " – постоянно антизападни и проруски, и някой си Владислав Апостолов, водещ рубриката " Културни войни " (за образец на 09.12.2023 година приказвал ни за това " Какво чака световният демократичен човек през 2024 година – досещате се нали: чака го все по-дълбоко " разчовечаване " ).
 
Нека в този момент в резюме да хвърлим взор с кои са разговаряли (само през последните две седмици) Петър Волгин и Даниела Големинова в предаванията на " 12+3 ", в които те, както споделих, се редуват като водещи. И така: на 18.12. – Костадин Костадинов (разговаря П. Волгин), отново на 18.12. – Виза Недялкова, за сведение, дамата на Андрей Райчев (разговаря П. Волгин), на 20.12. – Иво Христов, евродепутат от левицата и някогашен помощник на президента Румен Радев (разговаря Даниела Големинова), на 28.12. – Боян Чуков, майор от бившето Първо основно ръководство на Държавна сигурност, понастоящем " специалист " по Близкия изток, осветляващ споровете там от очебийно съветска позиция (разговаря П. Волгин), отново на 28.12. – Воин Божинов, " познавач " по тайни теории и други дивотии (разговаря П. Волгин), 02.01. т.г. – проф. Иво Христов, бележит русофил и " реакционер " (разговаря П. Волгин), 04.01. – Валентин Вацев (отново – беседва П. Волгин).
 
На тези, които тук ще създадат опит да ми възразят, че въпреки, както не може да се отхвърли, на практика всички събеседници на Волгин и жена му да са с изявен проруски, антиевропейски, консервативно-антилиберален профил, това към момента не приказва нищо за метода, по който с тях беседва " фамилията " – нали то би могло и да ги " притиска ", да ги слага натясно във въпросните диалози – ще кажа, че всеки, който най-малко три-четири пъти е слушал " беседите " им, е бил очевидец на това, което мой другар иронично, въпреки и малко скандално, дефинира като " взаимно олизване " сред интервюиращия и интервюираните, т.е. като замяна на въодушевени единодушия по " несъмнено неотрицаемите " русофилски топоси от всички сфери на живота. След триумфа на евро-изолациониста Герт Вилдерс в студиото се радваха и предричаха окончателното ни " стопиране " за Шенген от страна на Нидерландия. Няколко дни преди Нова година – не си припомням към този момент с кого, предричаха, че до края на 2024 година Съединени американски щати наложително ще се разпаднат като страна и така нататък
 
А може би, ще възрази някой различен – предаванията на Волгини са в действителност показване на (естественото в една демократична медийна среда) право и на " другата позиция " по най-актуалните тематики от нашето време. Самата конотация на израза " другата позиция " обаче допуска, че тя е " друга " по отношение на преобладаващата, на общоприетата в обществото и медиите, т.е. че на нея ѝ се дава ефирно време, та в ефира да има изискуемият плурализъм на мненията. Аз обаче към този момент демонстрирах, че ефирното време на " семейство Волгини " се разгръща в цели 6 от 7-те дни от седмицата, което значи, че напряко отсъства времето за онази позиция, на която тази Волгиновата би следвало да е " друга ".
 
Истината затова, която най-накрая би трябвало да се изрече, е, че ефирът на стратегия " Хоризонт " на Националното ни радио е на практика окупиран в обществено-политическите си излъчвания от путинизъм и антиевропеизъм, че той е в плен на перфидната цензура на недопуснатостта, на тоталната изтласканост на различната на путинизма визия за ставащото в днешния свят. И значи най-истинското име на Волгиновия монопол в БНР е хибридно облъчване на популацията ни с топосите, създадени от един режим, намерено оповестил ни за " неприятелска страна " и хибридничещ във всички страни отвън себе си, само че май на никое място другаде нерадващ се на такава липса на противопоставяне както от медийните регулатори, по този начин и от службите ни за сигурност. Чак е знамение, че хибридното облъчване от семейство Волгини не съумя да тури " черешката на тортата ", като даде опция за публично изказване на самата посланичка на Путинова Русия у нас – да ѝ даде да увенчае целогодишната " артилерийска подготовка ", осъществена по националния ни ефир от Валентин-Вацевци, Костадин-Костадиновци, Явор-Дачковци, Боян-Чуковци, Велислави-Дъреви, Недялко-Недялковци и така нататък и тъй наречените Само че и по-късно " знамение " семействената окупация на националния радиоефир продължава. И ето в това е казусът.

Източник: Култура.бг
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР