Русия ще претърпи поражение във войната срещу Украйна, заяви Фън

...
Русия ще претърпи поражение във войната срещу Украйна, заяви Фън
Коментари Харесай

Китай: Русия ще загуби войната в Украйна

Русия ще претърпи проваляне във войната против Украйна, съобщи Фън Юджун, професор в Пекинския университет, шеф на Центъра за съветски и централноазиатски проучвания в университета " Фудан ".
Според специалиста, някогашен член на кремълския интернационален спорен клуб " Валдай ", четири фактора ще дефинират фиаското на украинската инвазия на Владимир Путин.
 
Първият е високото равнище на опозиция и национално единение, показано от украинците.
 
Вторият е интернационалната поддръжка за Украйна, която макар неотдавнашния спад остава забележителна.
 
Третият фактор, съгласно Фън Юджун, е естеството на актуалната война, която зависи от композиция от индустриална мощ и системи за командване, надзор, връзки и разузнаване. Русия, съгласно неговите наблюдения, изпитва компликации във войната против Украйна и това може да се дължи на обстоятелството, че страната към момента не се е възстановила от деиндустриализацията, претърпяна след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.
 
Последният фактор е информацията. Според Фън Юджун Путин е попаднал в информативен пашкул поради дългата си тирания. Кремъл няма надеждна разследваща информация, а системата, в която работи съветското управление, няма ефикасен механизъм за поправяне на грешките, цитира мнението на специалиста The Economist.
 
Фън Юджун акцентира, че провалянето на Русия заради тези четири фактора е неизбежно и с течение на времето Москва ще би трябвало да изтегли войските си от всички окупирани украински територии, в това число Крим. Дори нуклеарният му капацитет не подсигурява успеха на Русия, счита професорът. Като образец той показва изтеглянето на американските войски, които също имат нуклеарно оръжие, от Корея, Виетнам и Афганистан.
 
Украинската война се трансформира в повратна точка за Руската федерация, написа Фън Юджун. Тя сложи режима на Путин в необятна интернационална изолираност и сътвори плодородна почва за " всевъзможни черни лебеди ", т.е. за разнообразни непредвидими произшествия, с които съветските управляващи към този момент се сблъскват и ще продължат да се сблъскват. Като образци той показва протестът на ЧВК " Вагнер ", етническото напрежение в Русия и неотдавнашната терористична офанзива в Москва.
 
Освен това спорът в Украйна от ден на ден убеждава някогашните руски републики, че имперските упоритости на Русия заплашват тяхната самостоятелност и териториална целокупност.
 
" Налице е възходящо осъзнаване, че успеха на Русия е изключена и тези страни се отдалечават от Москва по разнообразни способи: от образуване на икономическа политика, която е по-малко подвластна от Руската федерация, към осъществяване на по-балансирана външна политика. В резултат на това вероятностите за евразийска интеграция, за които приказва Русия, избледняха ", сподели Фън Юджун.
 
В същото време войната накара Европа да осъзнае голямата опасност, която Русия съставлява за сигурността на континента и интернационалния ред. Много европейски страни " изоставиха илюзиите си " по отношение на Руската федерация и Путин.
 
Войната принуди НАТО да усили военните разноски и да разположи повече военна техника в Източна Европа. Присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО сподели неспособността на Владимир Путин да употребява войната, с цел да предотврати разширението на Северноатлантическия алианс.
 
Фън Юджун напомня, че от началото на войната Китай е " провел два кръга дипломатическо ходатайство " и макар че до момента не е реализиран триумф, " никой не би трябвало да се съмнява в желанието на Китай да постави завършек на тази брутална война посредством договаряния ". 
 
" Това предпочитание демонстрира, че Китай и Русия са изцяло разнообразни страни. Русия се стреми да подкопае съществуващия интернационален и районен ред посредством война, до момента в който Китай се стреми да позволи разногласията по кротичък път ", сподели китайският професор.
 
В умозаключение Фън Юджун показва, че в случай че спорът в Украйна бъде замразен без " фундаментални промени в политическата система и идеологията на Русия ", тогава Кремъл ще има опция да си върне силите и да отприщи нови войни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР