След като светът видя хаоса на срещата на върха на

...
След като светът видя хаоса на срещата на върха на
Коментари Харесай

Следващата мишена на Тръмп - НАТО

След като светът видя хаоса на срещата на върха на Г-7, високопоставени чиновници в основната квартира на НАТО не могат да си намерят място от терзания заради вероятността, че ще бъдат домакини на срещата на върха на Западния защитителен съюз, в която в Брюксел ще се развихри Доналд Тръмп, написа в собствен разбор Пол Тейлър за изданието Politico, представен от БГНЕС.
Далеч от демонстрирането на трансатлантическото единение и увереност, те се опасяват, че 24-часовото събиране на водачите на 29-членния Алианс, планувано след към месец, може да се трансформира в кръг 2 на грохота в Квебек, съпътствал американския президент против европейците и канадците, поради изказванията им за неправдив търговски остатък и зашеметяващи военни разноски, оставяйки НАТО на части.
Напълно целесъобразно е Съединени американски щати да упорстват страните от НАТО да заплащат повече за личната си защита. Но Америка се нуждае от съидейници и съдружници, а Тръмп не може да си разреши да продължи да ги третира като противници или за закани за неговата сигурност.
И въпреки всичко... Просто погледнете какво се е случило след Г-7. За Съединени американски щати отдръпването на подписа си от съгласуваното взаимно изказване на седемте водещи развити стопански системи в света е невиждано. Направо е вцепеняващо президентът обществено да упрекна домакина, канадския министър председател Джъстин Трюдо, че е " доста непочтен и слаб ", а сътрудниците му, че ограбват американските служащи.
Финансовите пазари поеха шока от Г-7, видимо безразлично от навлизането на тактиката на риалити малкия екран в международната икономическа дипломация. Независимо от риска от комерсиална война, провокирана от американските мита за импорт на стомана и алуминий, опасността от налагане на наказателни наказания в бъдеще върху коли, доста вложители към момента имат вяра, че икономическите гръмотевици на Тръмп са по-лоши от ухапването му.
НАТО нормално може да се разчита на плътно проведена среща, изпълнена с благоприятни условия за фотоси, с цел да се илюстрира трансатлантическата взаимност. Обаче детонация на срещата на върха на 11-12 юли в НАТО може да има по-сериозни стратегически последствия, изключително в случай че насърчи страни като Русия, Китай или Иран да се опитат да експлоатират западните разделения с евентуално рискови последствия за войната и мира.
Заложено е бъдещето на съюз, който резервира западната непоклатимост и разцвет през последните седем десетилетия, само че която Тръмп още като претендент за президентския пост назова „ старомодна “.

За разлика от криволичещите срещи на върха на Европейския съюз, където окончателното единодушие постоянно е нестабилно и водачите постоянно имат тласъка да играят за вътрешната аудитория, НАТО нормално може да се разчита на плътно проведена, изпълнена с благоприятни условия за фотоси за илюстрация на трансатлантическата взаимност – авансово квалифицирано официално съобщение, цялостна с " артикули ".
В НАТО европейските водачи се придържат най-много към градивни моменти, които се стремят да останат дружно като единно трансатлантическо семейство със споделени полезности зад " водача на свободния свят ", както се наричаше президентът на Съединени американски щати. Непредсказуемият Тръмп мина като с танк през тази хореография предходната година, отказвайки да се придържа към сюжета, като съзнателно пропусна обещанието за взаимна отбрана, планувано в член V, което асистентите му са написали в квалифицираната си тирада, а вместо това произнесе дрънканица на европейците за ниските им военни разноски.
" Бяхме съкратили срещата за него и организирахме поредност от победи " за разноските за защита, битката с тероризма и сигурността на киберпространството ", съобщи човек, участващ в подготовката на срещата с Тръмп предходната година. " Той просто прибра в джоба си отстъпките, не загатна член V и внесе ужас измежду съдружниците. " В опит да избегне друга проява на раздвояване идващия месец, НАТО подреди нова кошница от " победи ", която Тръмп може да си припише:
- Тенденция на повишаване на разноските за защита измежду съвсем всички съюзници;
- По-голям дял, предопределен за модернизиране на оборудването и възстановяване на готовността, като бюджетът на Европейски Съюз се употребява за първи път за финансиране на военни проучвания и развитие;
- Инициатива на Европейски Съюз за улеснение на " военната подвижност " посредством унищожаване на административните бариери и възстановяване на пътищата, мостовете и железопътните линии, с цел да се помогне на НАТО да изкара своите танкове, камиони, войски и самолети през Европа на източния фронт по-бързо в криза;
- Откриването на стратегия на НАТО в Багдад за образование на иракските сили за сигурност в битката против " Ислямска страна ".
Но позицията на персонажите в Брюксел е съвсем същата като в Канада, и враждата от хотел La Malbaie към момента не е затихнала. Поведението на незадоволеност на Тръмп - и неговата фикс идея за свързване на търговски потоци и разноски за защита - демонстрира, че построяването на никаква база не може да отбрани съюза от самонараняване, провокирано от американския водач.
Големият спор, който в този момент се води в европейската стратегическа общественост, е по какъв начин да се реагира, когато суперсилата на вашия аставник тръгне в неверна посока - освен за търговия, учредена на правила, само че и като подценява съюзническите възгледи и настоящ единствено по Иран, израелско-палестинския спор, Обединените народи.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, чиято задача е да предотврати спирането на трансатлантическата еластичност, приканва съдружниците да се съсредоточат върху " трите C " - пари, качества и задължения (cash, capabilities and commitments) - да покажат по какъв начин способстват за общата отбрана отвън основната цел за разноски за защита в размер на 2 на 100 от брутния вътрешен артикул. Но наподобява, че Тръмп се интересува единствено от първото С и е гневен, изключително във връзка с благоденстваща Германия.
Изправяйки се пред американски президент, който приема броя на „ Мерцедес “-ите на " Пето авеню " като опасност за националната сигурност, само че не желае да подлага на критика съветската военна интервенция в Украйна, европейците се раздират сред желанието да отвърнат на удара - с риск от по-нататъшно скъсване на тъканта на трансатлантическите връзки - и инстинктът да се смеят и понасят, тъй като ние към момента се нуждаем от Америка, с цел да бъдем в сигурност.
Франция, Германия и Англия по принцип се съгласяват, че е належащо да се отвърне твърдо, само че общително на американската проява на мощ в търговията и да се придържаме към нуклеарното съглашение от Иран. Съществува обаче и капацитет за разделяне сред европейците, като популистките държавни управления в Италия и Полша са склонни да търсят национално преимущество да себе си, като успокояват Тръмп.
След като опитите на френския президент Еманюел Макрон да съблазни Тръмп бяха отхвърлени, Париж вижда опция да се стреми към европейска " стратегическа автономност " - способността да се водят военни интервенции без поддръжката на Съединени американски щати, в случай че е належащо, и да се основават оръжия без американска технология. Поддържането на сполучлив съюз за защита също не изисква да стреляте по личните си съдружници. Няколко седмици преди срещата на високо ниво на НАТО в Брюксел единствено това е несъмнено.
Но доста европейци, изключително тези, които са най-близо географски до Русия, виждат понятието " стратегическа автономност " като рискова заблуда и се опълчват на изпращането на сигнал, който да даде на Тръмп опрощение да се откаже от Атлантическия съюз. Разбираемо немският канцлер Ангела Меркел е измежду внимателните, макар думите ѝ за Европа, взимаща ориста си в личните си ръце, тъй като нейната страна има повече да губи от комерсиална позиция и е по-неразположена към военните дейности.
Официалните представители на Съединени американски щати и НАТО приканват европейците да гледат последните туитове на Тръмп - което в действителност прави неговата администрация. " Следвайте парите ", посъветва сътрудниците си от НАТО на скорошна среща министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис.

Съединени американски щати са нараснали повече от два пъти размера на бюджета си за своята европейска самодейност за въздържане, изпратиха танкове назад в Европа за първи път от края на войните в някогашна Югославия през 90-те години на предишния век, реактивираха военноморското командване за Атлантическия океан и предложиха съоръжение в Източна Европа. Въпреки нежеланието на Тръмп да подлага на критика президента Владимир Путин, Съединени американски щати са засилили глобите против Москва след отравянето на някогашен съветски разузнавач във Англия с нервнопаралитично вещество.
Да, налице са положителни знаци. Но поддържането на сполучлив съюз за защита също изисква да не стреляте по личните си съдружници.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР