След като се разбра, че само служебно откритите избирателни секции

...
След като се разбра, че само служебно откритите избирателни секции
Коментари Харесай

Посланикът в Лондон поиска да се орежат секциите във Великобритания

След като се разбра, че единствено служебно откритите изборни секции в чужбина ще надвишават 500, българските дипломати започнаха тихичко да сондират опциите за възможното им редуциране.

Пръв в тази посока се е задействал посланикът ни в Лондон и някогашен длъжностен министър председател Марин Райков. Той е изпратил писмо до Централната изборна комисия (ЦИК), в което е изискал 86-те секции, които планирано ще бъдат разкрити във Англия, да бъдат доста понижени.

В тази численост влизат единствено секциите, служебно открити от ЦИК, които са известно известни като „ автоматизирани секции ”. Те се назовават по този начин, тъй като се разкриват на всички места, където през последните 5 години преди актуалните избори са дали своят вот най-малко 100 гласоподаватели.

Въз основа на данните, с които разполагаше за изборите в 5-годишния период, за Обединеното кралство. От посолството обаче упорстват съвсем на всички места, където е планувано да се открият 2, 3 или 4 секции, те да бъдат сведени до една. Така общата им численост ще намалее с близо 30.

За сходна мярка, в това число и по повод на други страни, се е споменавало, когато изборните комисари са обсъждали организацията на гласуването в чужбина. Засега обаче членовете на ЦИК настойчиво отбягват тематиката за броя на секциите. Вероятно по този начин ще продължи, до момента в който не завърши подаването на заявки за гласоподаване от сънародниците ни зад граница, крайният период за което е 15 юни.

Какво желае дипломат Райков и за какво?

За предлагането на някогашния премиер съобщи членът на комисията Цветозар Томов на съвещанието й на 24 май. „ От посолството излизат с аргумента, че поради по-големия брой секции, които ще се разкрият този път в Обединеното кралство, те не чакат да има подобен напън и толкоз хора, които да гласоподават на съответните места, и смятат, че този сведен брой секции би бил задоволителен ”, изясни Томов претекстовете на посланика.

По думите му обаче разчетите на посолството не са задоволително обосновани. „ Те оферират 3 секции в Лондон – Уимбълдън да бъдат редуцирани до една, а в това време имаме предложение от българската общественост в този регион на Лондон да се разкрият 3 секции, в това число предложение за състава на комисията в тези 3 секции, направено от нашите доброволци. Тоест, има много огромно разминаване сред вижданията на доброволческите общности за организацията на изборите и гледната точка на посолството ”, посочи Томов. И предложи като компромисен вид броят на секциите да се редуцира с по една за всяко място, в което са повече от една, като това се отнася единствено за Лондон.

„ Саботираме машинното гласоподаване! ”

Искането на посланика възмути члена на комисията Любомир Гаврилов, който подсети, че когато са определяли първичния брой на автоматизираните секции, изборните комисари са следвали буквата на закона. „ Сега през днешния ден виждаме, че секции би трябвало да се разкриват по целенасоченост, тъй като, видите ли, посланикът в Лондон, който ние доста добре познаваме, тъй като преди този момент обиколи Италия, Франция, не му харесвало да се отварят секции ”, разяснява Гаврилов. И яростно продължи: „ Има ли разбор на посолството в Лондон? Няма, аз съм уверен, че те не са създали разбор... В Лондон ще се редят 800 индивида на една машина. Ние саботираме машинното гласоподаване по този начин! ”

Томов се съгласи, че е рисково да се понижават секциите в Лондон, а и изобщо в Обединеното кралство, и продължи да поддържа своя вид.

Предложения всевъзможни, само че законът си е закон

Шефът на ЦИК Камелия Нейкова обаче не беше настроена за взаимни отстъпки. „ Изобщо не следва да се разискват разновидности, без значение по чия самодейност и предпочитание, с които се нарушават наредбите на закона. Предложения може да има всевъзможни, само че ние би трябвало да съблюдаваме по този начин, както е написан текстът на закона ”, отсече тя.

Намесиха се други членове на комисията, които акцентираха, че към този момент могат да разискват единствено местата за гласоподаване, а съответният брой на секциите сега може единствено да се предвижда. Накрая Томов отдръпна компромисното си предложение.

Не стана ясно обаче дали настояването на дипломат Райков е дефинитивно оставено настрани. Най-вероятно още веднъж ще бъде прегледано, когато ЦИК стартира да разисква съответно къде по какъв брой секции да бъдат разкрити. Със сигурност и външното ни министерство ще се намеси, с цел да се опита да съкрати огромния размер работа, който ще му се наложи да свърши с рекордния брой секции.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР