След като Русия започна пълномащабна война с Украйна рязко се

...
След като Русия започна пълномащабна война с Украйна рязко се
Коментари Харесай

Руски партизани палят военни комитети и дерайлират влакове, за да затруднят доставките на руската армия

След като Русия стартира пълномащабна война с Украйна внезапно се усилиха повредите на жп линиите и започнаха палежи на военни комитети из цялата страна. Отговорност за това поемат незаконни групи, които са против нахлуването в Украйна и постоянно публикуват видео в обществените мрежи за активността си.

Подпалването на военните комитети

От края на февруари в Русия има най-малко 23 офанзива против военни комитети, като 20 от тях са палежи. Миналата година нямаше сходни произшествия. Използват се основно бутилки със запалителна течност, като указания по какъв начин да се подготвят тези коктейли " Молотов " в домашни условия могат да се намерят в обществените мрежи.

Палежите не са координирана акция, зад тях стоят разнообразни групи - от леви анархисти и проукраински деятели до ултра-десни групи. Понякога причинителите са независими герои, които не се асоциират с никакви придвижвания. Така да вземем за пример за подпалването на постройката на военния комитет в Удмуртия в края на май бе задържан 48-годишният художник и някогашен селски преподавател Иля Фарбера. " Исках да схвана на какво съм кадърен. Способен ли съм да направя такова нещо ", изясни той на разпита.

Властите не могат да скрият палежите, тъй като партизаните сами интензивно ги разпространяват в обществените мрежи.

Видео от подпалването на военния комитет в Нижневартовск:



 

И в Луховици:

 



 

И в Перм:

 



 

 

Но в случай че подпалването на военните комитети не може да бъде прикрито, на другия фронт на партизанската война - жп пътищата - " оправданието " постоянно може да бъде " механически аргументи ". Именно по този начин се пробват да вършат и съветските управляващи.

 

Релсовата война

 

Почти всеки ден има известия за диверсии на жп линии. На 1 май по този начин бе опустошен мост в Курска област, по който се движеха товарни влакове. Само по информации в медиите от март до юни 2022 година от релсите си в Русия са излезли 63 товарни влака. Това е 1.5 пъти повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година. При това географията на злополуките се реалокира на запад, а част от влаковете аварират паралелно с военни елементи.

Според версията на съветските железници и проверяващите органи, по-голямата част от повредите е обвързвана с неприятната поддръжка на жп пътищата. " Проверките за последните 4 месеца на тази година демонстрират, че 55.3% от аргументите за дерайлирането на преносимия състав са свързани с нарушавания по настоящото положение на пътя ", написа формалното издание на РЖД Partner.ru.

Но управляващите не могат да пренебрегват обстоятелството, че има диверсии. Още в първия ден на войната - 24 февруари, министерството на превоза подреди да се увеличи равнището на сигурност на жп пътищата в южните области. А през април украинското разузнаване обнародва , в която ръководителите на избрани жп сектори в Ростовска и Краснодарска област приканват жителите да сътрудничат с Федералната работа за сигурност и полицията, с цел да се обезпечи сигурността.

Тези ограничения обаче не са доста ефикасни, повредите не престават, изключително в пограничните региони. На 12 април жителите на село Титовка в Белгородска област на границата с Украйна . " В Шебекинския градски окръг са развалени жп линиите. Жертви и потърпевши няма. Разрушено е жп платното. На място работи оперативна група. За аргументите ще съобщим по-късно ", разяснява в първите часове губернаторът на региона Гладков. Никакви уточнения обаче не последваха.

На 21 април в същата Белгородска област, на гара " Крейд ", стана нова повреда - дерайлира товарен трен.

На 27 април ФСС се похвали, че е  двама руснаци, които са подготвяли нова измама в Белгородска област. Според версията на ФСС арестуваните са " последователи на украинския нацизъм " и " са изпращали на украинския уебсайт " Миротворец " сведения за военнослужещите в съветската войска ". Но нито имена или други персонални данни на диверсантите бяха обявени. На то, оповестено от РИА " Новости ", арестуваните са със замазани лица, произнасят заучени изречения, а един от тях е облечен с тениска с английското знаме. Повдигнати са им обвинявания за подготовка на измама, само че до този миг сходни обвинявания не са импортирани в съда в Белгородска област.

За щета на различен жп мост на 1 май  губернаторът на Курска област Роман Старовойт. Той непосредствено назовава станалото " измама ", а следственият комитет образува наказателно дело за терористичен акт. В края на май " Осторожно, Москва " разгласява известие, че ФСС търси членовете на някаква " Бойна организация на анархо-комунистите ", които са подготвяли измама на жп пътищата в региона на Сергиев Посад, край Москва. Според версията на следствието, те са разхлабили осем гайки, премахнали са релсовия стик и отчасти са раздалечили релсите, които водят към войскова част 14258 (секретен учебно-тактически център към 12-то основно ръководство на МО, отговарящо за нуклеарната сигурност на страната).

ФСС по този начин и не намира анархистите. Но те в действителност съществуват.

Самите представителите на " Бойна организация на анархо-комустите " оповестиха, че са задържали трен, водещ към още една военна част -  55443, край Киржач (Владимирска област). Там е ситуиран арсеналът на Главното ракетно-артилерийско ръководство на министерството на защитата на Русия. " За страдание, подготовката за диверсията беше разкрита на 25 юни вечерта. Въпреки това тя даде резултат, като задържа сформира с военно съоръжение и аргументи стопански вреди, свързани с нуждата от възобновяване на жп пътя ", изясняват нейни представители пред The Insider. Анархистите признават, че са се въодушевили от дейностите на беларуските партизани, които дейно се противопоставяха на опцията за навлизане на съветски войски на украинска територия през Беларус при започване на войната.

Беларуските партизани

Когато съветските войски за първи път минаха през беларуската граница в Украйна за така наречен мълниеносно нахлуване на Киев, те имаха намерение да употребяват разгърнатата жп мрежа на района за доставяне и подкрепления. Но проектите им бяха осуетени от мрежа от беларуски партизани, които започнаха да нападат жп инфраструктурата. Така да вземем за пример те повреждаха устройствата за ръководство на жп сигналите. В резултат на това влаковете по цели дни не можеха да се движат, което принуди руснаците да употребяват автотранспорт за попълване на своите ресурси. Това пък докара до известното 60-км запушване към Киев. Към днешна дата по делото на " релсовите партизани " са арестувани няколко десетки души.

Опитите да се повредят жп пътищата и да се задържат влакове в Беларус започнаха още през 2021 година След като властта грубо потуши мирните митинги с всеобщи арести, изтезания и големи присъди затвор, част от протестиращите минаха към по-решителни дейности. Така се образува неофициалното придвижване " Супраціў ", което стартира да създава методически инструкции за децентрализирани офанзиви на жп инфраструктурата. Участниците се стремят акциите да са " ненасилствени ", защото главната им цел е интервенция в работата на жп известията и нанасяне на материални вреди. " Ние желаеме да покажем на сътрудниците на Лукашенко, включително и на Русия, че той е обезсърчителен. Да покажем на самите белоруси, че опозиция продължава ", споделя пред The Insider един от представителите на беларуското партизанско придвижване.

През ноември 2021 година беларуското държавно управление разгласи придвижването за терористична организация. Няколко седмици по-късно партизаните хвърлиха от дрон бутилка със запалителна течност в образователната база на вътрешните войски «Воловщина». " Ние се занимаваме с антитерор: пречим на режима на тероризира мирното население. " Супраціў " се готви за крайна контратерористична интервенция по разпродажба на решима ", обявиха партизаните.

Месец преди началото на войната (24 януари) деятели на " Супраціў " направиха най-голямата си офанзива - блокираха главната част от сървърите, базата данни и работните станции на белоруските железници и унищожиха бекъпа. " Целта е да се забави и наруши работата по жп пътищата. Автоматиката и системите за сигурност не са наранени от хакерската атака, с цел да се предотвратят спешни обстановки ", обявиха партизаните. Те оповестиха, че биха възстановили работата на сървърите, в случай че бъдат освободени 50 политически пандизчии, които се нуждаят от незабавна здравна помощ, и в случай че се приключи прехвърлянето на съветски войски на територията на страната.

Възстановяването на осведомителните системи се оказа задача невъзможна за беларуските управляващи. " Специалистът, който познаваше този вид база данни, беше уволнен по политически аргументи още през предходната година. Особеното е, че технологията е доста остаряла и младите експерти мъчно се оправят с нея ", споделя представителят на " Рабочага руху " Сергей Войтехович.

Войнствените анархисти

В Русия най-активната " подривна " мощ станаха анархо-комунистите. От началото на войната в редица канали в Telegram се разгласяват указания по какъв начин да се задържат влакове или по какъв начин да се устройва повреда по жп линия. Там постоянно се регистрират и " триумфи " със фотоси и видео. Анархо-комунистите поемат отговорност и за подпалване на уреди за мобилна връзка (например, в село Беломестное в Белгородска област) или на коли на видни представители на властта.

За съгласуваност и привличане на нови членове анархистите дори пуснаха бот, благодарение на който искащите могат анонимно да се причислят към придвижването. " Саботажът на жп линия е релативно елементарен за осъществяване и доста ефикасен прийом да се нанесе щета на армията на съперника. При това с най-малък риск за жителите, при вярно осъществяване. Успешна акция значи, че в съдбоносен миг на фронта ще има по-малко танкове или снаряди. Това съществено ще отслаби въоръжените сили на Русия и ще окаже въздействие за по-бързото преустановяване на войната ", изясняват анархо-комунистите.

Анархисткото партизанско придвижване към този момент децентрализирано. " Има и проведени кафези, и спонтанни дейности. Децентрализацията ни разрешава да сме мобилни и неуловими. В изискванията на репресии това е по-добре. Към април в Русия има сред 20 и 40 такива кафези ", споделят от придвижването. Те настояват, че не всички проблеми на жп пътищата стават обществено известни. Малките диверсии - повреди на светофари, намотки и други механически неизправници, нормално остават отвън медиите.

Подобни акции устройстват освен деятели с ясна идеология. " Сред нас има освен анархисти, само че и националисти. Всеки има своя история. Ние сме антисистемна организация. В тънкостите на политическото ръководство ще се оправяме откакто режимът падне или най-малко отслабне ", споделят те.

The Insider/

 

 

 

 

 

 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР