След като през първите шест месеца от работата си Джеймс

...
След като през първите шест месеца от работата си Джеймс
Коментари Харесай

Джеймс Уеб откри планета с диаметър, 99% сходен с този на Земята

След като през първите шест месеца от работата си " Джеймс Уеб " към този момент даде зашеметяващи и впечатляващи от позиция на науката резултати, в този момент телескопът е в основата на още един исторически миг - първото удостоверение за открита екзопланета, оповестява Engadget. Той e надникнал на 41 светлинни години в Космоса и е разкрил планета в съзвездието Октант, която е с диаметър 99% съвпадащ с този на Земята - LHS 475 b.

Екип от астрономи от Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, управителен от Кевин Стивънсън и Джейкъб Лустиг-Ягер, за първи път вижда доказателства за съществуването на евентуалната екзопланетата, до момента в който се рови в данните, генерирани от спътника на НАСА за проучване на екзопланети - TESS.

Но точно инфрачервеният спектрограф на „ Джеймс Уеб “ – NIRSpec, удостоверява на 100% съществуването на такава планета. " Няма подозрение, че планетата е там. Данните на „ Джеймс Уеб “ удостоверяват това ", разяснява Лустиг-Ягер в прессъобщение на НАСА.

 

A whole new world!

41 light-years away is the small, rocky planet LHS 475 b. At 99% of Earth’s diameter, it’s almost exactly the same size as our home world. This marks the first time researchers have used Webb to confirm an exoplanet. https://t.co/hX8UGXplq2#AAS241pic.twitter.com/SDhuZRfcko
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) January 11, 2023 Както отбелязва галактическата организация, измежду настоящите през днешния ден телескопи (както наземни, по този начин и орбитални) единствено „ Джеймс Уеб “ има разграничителни качества за тъкмо характеризиране на атмосферите на екзопланети с размер на Земята. Изследователският екип към момента работи, с цел да дефинира каква е атмосферата на планетата, в случай че въобще има такава, като проучва нейния набор на лъчение.
 

Съществува възможност планетата да е лишена от сериозно значимата за развиване на живот газова „ изолираност “, само че на тези дистанции към момента не може да се каже сигурно какво се случва там. Учените обаче са сигурни, че нейната атмосфера се разграничава от тази на луната на Сатурн - Титан.

При все това температурата на повърхността на планетата наподобява е към 300 градуса по Целзий, което е с няколкостотин градуса по-топло, в сравнение с тук, на Земята. Ако при последващите проучвания бъде открита заоблачен пласт, това би могло да подскаже, че климатът на парниковия свят е по-близък до този на Венера.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР