След като представи новия си чип по време на търговското

...
След като представи новия си чип по време на търговското
Коментари Харесай

Тайванската MediaTek ще конкурира Qualcomm с новия си 5G чип

След като показа новия си чип по време на комерсиалното ревю Computex в Тайван, MediaTek се насочва към по-модерните телефони, които Qualcomm обслужва.

© China Stringer Network Тайванският производител на чипове MediaTek пусна новия си 5G чип за висок софтуерен клас смарт телефони, с който възнамерява да измести най-големия си съперник Qualcomm. Компанията е известна с процесорите си за умни колонки като тези на Amazon или за по-елементарни модели телефони с операционна система Android. Конкурентът ѝ Qualcomm пък печели най-много от доставките на мощни чипове за по-скъпи Android устройства, като да вземем за пример Pixel на Гугъл.

Предимството

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък След като показа новия си чип по време на комерсиалното ревю Computex в Тайван, MediaTek се насочва към по-модерните телефони, които Qualcomm обслужва, оповестява Reuters. Чипът ще съдържа 5G модем на MediaTek, който свързва устройствата към идващото потомство безжични мрежи за данни.

Той съчетава в себе си най-новата технология за ядрото на процесора, създадена от притежаваната от Softbank компания Arm Holdings. Като разчита на мощни процесори и ядра за осъществяване на изкуствен интелект, MediaTek се пробва да оспори превъзходството на пазара, която Qualcomm постанова.

Силна конкуренция

Тази задача обаче не е лесна. Базираната в Сан Диего компания има преднина. През февруари тя разгласи второто си потомство 5G чипове за смарт телефони, а през април съумя да стигне до съглашение с Apple след дълги борби в съда. Сега Qualcomm още веднъж доставя чиповете си на компанията, ръководена от Тим Кук, откакто тя краткотрайно използваше тези на Intel.

Китайската Huawei, която неотдавна понесе тежък удар от Гугъл, и корейската Samsung също създават 5G чипове. После те влизат в приложимост за личните им телефони. От друга страна, Intel, която краткотрайно задвижваше устройствата на Apple, реши да се откаже от бизнеса си с модеми след договорката сред Apple и Qualcomm.

Чиповете на Qualcomm също по този начин поддържат двата разновидността на 5G мрежата (sub-6 и mmWave), което на процедура значи, че смарт телефоните с нейни полупроводници постоянно ще работят, без значение от доставчика на последното потомство мрежа. При MediaTek ситуацията обаче не е същото - компанията употребява единствено първи честотен диапазон, който включва честотни ленти под 6 GHz (sub-6).

Главният шеф по продажбите на MediaTek за Съединени американски щати и Латинска Америка Ръс Местечкин съобщи, че компанията е уверена, че чиповете ѝ ще са конкурентни на пазара за смарт телефони, които са програмирани за работа в мрежа с технология sub-6. Такава да вземем за пример употребяват Sprint и T-Mobile в Съединени американски щати, както и доста китайски мрежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР