След като получи артилерийски ракетни системи HIMARS и други далекобойни

...
След като получи артилерийски ракетни системи HIMARS и други далекобойни
Коментари Харесай

Идва повратна точка във войната Русия-Украйна

След като получи артилерийски ракетни системи HIMARS и други далекобойни оръжия, Украйна промени тактиката си на война против съветските нашественици. „ Западните оръжия към този момент трансформират хода на войната, а ние даже още не сме почнали “, сподели секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна Алексей Данилов.

В Украйна американските системи за залпов огън към този момент са унищожили десетки значими противников позиции. Украинските военни са нанесли повече от 10 точни удара по хранилища за муниции и други обекти на съветските войски в техния гръб в окупираните територии на Украйна през последните две седмици – от края на юни.

Складовете и другите наранени уреди са ситуирани на разстояние от 5 до 75 километра от фронтовата линия – в Херсонска, Запорожка, Харковска, Донецка и Луганска области. Също по този начин фотоси, видеоклипове и други доказателства на украинската войска, популяризирани в обществените медии, демонстрират, че през последните дни украинската войска е употребила тези оръжия за редица сполучливи високоточни офанзиви против съветски логистични цели в окупираните територии в Мелитопол, Сватов, Изюм, Перевалск, Стаханов, Нова Каховка и в редица други области. По-специално, на 4 юли са нанесени мощни удари против военни хранилища в Донецк и Снежно.

Според Роб Лий, старши помощник в Изследователския институт за външна политика (FPRI) във Филаделфия, HIMARS е изиграл значима роля в изтласкването на съветските сили от стратегически значимия Змийски остров в Черно море, високомерен от Русия в първите дни на войната.

Преди това украинските сили от време на време нанасяха удари върху съветски военни хранилища и командни пунктове, само че нормално навръх фронтовата линия или вследствие на диверсионни интервенции. В края на юни обекти, ситуирани надалеч от фронтовата линия, също започнаха да бъдат атакувани, по-специално в Снежно, Шахтьорск, Перевалск и Кадиевка (Стаханов), които са дълбоки тилове, територия, която подкрепяните от Русия сепаратисти управляват от 2014 година

Унищожаването на такива хранилища е извънредно мъчително за съветските сили и съставлява голям проблем за натрупването на материални ресурси. Руснаците са на привършване на боеприпас от съвременни ракети, а съветската войска няма мобилни системи, идентични по механически характерности с HIMARS. Все по-често бомбардировачите на съветските Военновъздушни сили изстрелват остарели и неточни ракети, които постоянно пропущат задачите си.

Така Украйна понижава огневия потенциал на Руската федерация, тъй като „ няма снаряди – няма удари с тежка артилерия. Това доста понижава настъпателния капацитет на съветската войска.

Очаква се в Украйна да бъде доставена нова партида високомобилни артилерийски системи HIMARS, както и нови снаряди за тях. Съобщава се, че те могат да доближат 300 км. Като цяло, идващите седмици и месеци могат да бъдат повратна точка за смяна на инерцията на бойното поле в интерес на Украйна, изключително в случай че AFU усилят интензивността на ударите против съветската военна логистика и хранилища за муниции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР