След като натрупаха голяма клиентска маса, платените абонаменти на финтех

...
След като натрупаха голяма клиентска маса, платените абонаменти на финтех
Коментари Харесай

Новото бойно финтех поле: Платените абонаменти

След като натрупаха огромна потребителска маса, платените абонаменти на финтех фирмите са новото конкурентно оръжие. Екстрите са най-различни - от безвъзмезден консиерж до абонамент за FInancial Times, като се чака и да стават от ден на ден. Дигиталните портфейли на българските мобилни оператори оферират само отстъпки за финансови интервенции.
Алтернативните финансови платформи заеха своето значимо място в всекидневието на хората. И в случай че до преди няколко години на ниска цена и бърз паричен превод беше задоволително изискване за привличане на нов клиент, то през днешния ден единствено това не е задоволително. Причината е, че и банките напреднаха доста в развиването на своите цифрови услуги. В същото време конкуренцията е жестока, а безплатният обяд, който предлагаха финтех фирмите, към този момент привършва, т.е. откакто привлякоха доста хора към масата, в този момент те би трябвало да намерят способи да монетизират тяхното наличие на нея. Затова и платените проекти се трансформират във значимо конкурентно поле на главните играчи. От увеличени предели и безвъзмездни финансови услуги до отстъпки при защити търговци, застраховки при пътешестване, абонаменти за новинарски уеб сайтове, че даже премиум сметки в платформи за запознанства.

С Revolut: oт Financial Times до Tinder Един от пионерите в предлагането на спомагателни услуги в приложението си е Revolut. Освен общоприетите за финтех платежни услуги основаната през 2015 година компания предлага най-различни спомагателни " придобивки " към платените си проекти. Такива са застраховката при анулация на полет или концерт, наем на автомобил, изгубен багаж, както и при произшествия по време на упражняване на зимни спортове. При пътувания част от платените абонаменти обезпечават още достъп до бизнес салони на летища. Ползвателите на тези проекти имат още преференциални такси за другите финансови интервенции като закупуване на акции, както и при обмяна на криптовалути и скъпи метали. Не на последно място те получават назад под формата на кешбек % от всяко свое заплащане, както и специфични банкови карти съгласно проекта им.
Реклама
И в случай че част от изброените придобивки не са толкоз непривични за финансово приложение, то добавените през лятото на 2023 година с най-новия абонаментен проект на компанията са тези, които " подвигнаха летвата ", а някои от тях даже провокират лека усмивка. С стартирането му проект Ultra предлага достъп до платени абонаменти на външни платформи като Picsart, приложение за обработка на фотоси и основаване на наличие за обществените мрежи, Headway, приложение за самообразование и личностно развиване посредством чуване на сумирани версии на книги, Freeletics, цифров личен треньор, употребяващ AI. Сред най-популярните и разпознаваеми компании, за които Revolut дава абонамент, са Financial Times, една от най-популярните в целия свят английски бизнес медии, както и Tinder, онлайн платформа за запознанства, учредена през 2012 година в Съединени американски щати.

За българските консуматори на Revolut платените проекти за месец костват от 7.99 лева за Plus до 90 лева за Ultra. Компанията има 35 млн. консуматори по целия свят, а по последни данни в България частните такива са над 700 хиляди души.

iCard: Летищен салон и персонален консиерж Българският пионер в цифровите портфейли е основаната през 2007 година iCard. Днес тя оперира на над 30 пазара, като по информация, предоставена на " Капитал " през лятото на 2023 година от Мария Вълева, изпълнителен шеф на компанията, потребителите ѝ са над 2 млн. души, само че не е ясно какъв брой от тях са в България. Приложението на компанията предлага разнообразни спомагателни нефинансови услуги като закупуване на билети за рейс, зареждане на предплатени карти на мобилни оператори, заплащане на налози и такси към общински администрации, пазаруване на винетки и други.

Освен всичко изброено за платените абонаменти компанията предлага също и в допълнение кешбек, застраховка при пътешестване, безвъзмездни SEPA преводи, достъп до летищни бизнес салони посредством програмата LoungeKey, както и безвъзмездни консиерж услуги. Някои от тях са годни за двата платени абонамента, а други единствено за по-скъпия, Metal. Плащащите за двата проекта имат още и право на издаването на специфични банкови карти. Цената на месец за Infinite е 19.99 лева, а за Metal - 25.99 лева
Реклама
Curve: 18 грама карта от метал Приложението на Curve е основано през 2016 година, а през днешния ден то е известно с това, че дава опция на клиентите да прибавят повече от една банкова или финтех карта и да избират с коя желаят да заплащат. За разлика от останалите сходни платформи, то не изисква авансово зареждане на сметката със средства, т.е. те се " дърпат " непосредствено от сметката, към която е издадена съответната карта. Най-отличителната функционалност на Curve е опцията да " се върнеш във времето ", като смениш картата, с която обещано заплащане е направено. Също по този начин може да бъдат добавяни карти за преданост и приложението изцяло да замести физическия портфейл на клиента.

Чрез приложението на учредената във Англия компания може да се заплаща безконтактно с телефон на ПОС терминал, без да се употребяват услуги като Гугъл или Apple pay. Също по този начин от приложението може да се поръча физическа карта, която да се употребява за касови и онлайн заплащания. Не на последно място, в случай че добавената банкова карта е с мултивалутна сметка (има подсметки в разнообразни валути, както е при Revolut), от меню с настройки на картата може да се избира в коя валута да се прави заплащането през Curve.

Днес с изключение на безплатния проект компанията има три платени абонамента, които оферират безвъзмездна доставка на физическа карта, опция за повишен или безграничен предел за прибавяне на карти за разплащания, повишен до 120 дни интервал за " връщане обратно ", повишен предел за гратис изтегляне в брой на банкомат, както и подобен за обмяна на валута. Ползвателите на платените проекти на Curve имат достъп още до процентен кешбек, достъп до летищни бизнес салони, както и да си поръчат 18-грамова железна карта за най-скъпия проект. Придобивките са дейни съгласно другите абонаментни проекти. Curve X на месец е на цена 9.99 евро, а Metal - 17.99 евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР