След като кризисният щаб на кабинета „Петков“ посрещна най-голямата бежанска

...
След като кризисният щаб на кабинета „Петков“ посрещна най-голямата бежанска
Коментари Харесай

Калина Константинова представи нов план за временна закрила

След като спешният щаб на кабинета „ Петков “ посрещна най-голямата бежанска вълна в историята на България без никаква завещана административна и оперативна подготовка на институциите, през днешния ден вицепремиерът Калина Константинова внесе за гласоподаване на съвещанието на Министерския съвет изцяло освежен и доста подробен действен проект за краткотрайна протекция.

„ Още в първите дни на нашето ръководство бяхме сложени в обстановка, в която България стартира да посреща невиждана по мащаб бежанска вълна. За страдание, установихме, че съществуващият проект отпреди години е неупотребим. В същото време границите на България прекосяваха десетки хиляди хора, бягащи от война, над 30% от които бяха деца. Въпреки компликациите, ние предоставихме 100% краткотрайна протекция на всеки, който я потърси. Заедно с екипа на Оперативната координационна група на процедура изградихме един напълно нов свят, с цел да се оправим с толкоз тежка обстановка, в която имаше всички предпоставки за тежка филантропична рецесия. В новия проект за краткотрайна протекция са написани всички сполучливи практики, процеси и стандарти, които създаде нашият екип през последните 5 месеца. Целта на този документ е да послужи на всички институции, които ще поемат отговорността оттук нататък за хората с краткотрайна протекция “, разяснява през днешния ден пред членовете на Министерския съвет Калина Константинова.

В Плана се планува за спешна обстановка да се приема, „ когато в границите на 24 часа повече от 500 чужденци, търсещи краткотрайна протекция, са минали държавната граница “. Разписан е и явен лист на заложените функционалности и задания, изискванията и реда за ресурсно обезпечаване на престоя в страната на чужденци, потърсили и получили краткотрайна протекция.
Планът разпростира разнообразни разновидности, при които определяща е степента на предвидимост и управляемост на рецесията. Като най-важна стъпка в основаването на Плана се счита включването на всички виновни локални, централни и интернационалните институции и ясното систематизиране на техните задания и задължения. Така да вземем за пример е планувано дейна роля да има новосъздаденият Съвет за развиване на гражданското общество посредством основаване на координационни механизми за включване на неправителствени организации в процесите за подкрепяне и консолидиране на потърсилите и получилите краткотрайна протекция.
С оглед на редица положителни практики, които щабът сътвори и извърши пред последните 5 месеца, са написани и точни указания и задания на българските институции. На Министерство на вътрешните работи е поверена ролята за разрастване и образуване на построяването на пунктове за първичен банкет (ППП), според приложение №5, в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт, граничната зона или в места по преценка на щаба. „ Министерството на вътрешните работи (МВР) обезпечава контрола и координацията на дейностите в ППП, построени на Граничен контролно-пропусквателен пункт или в гранични зони; дава налични материални активи, човешки запаси и провежда построяването на краткотрайните приемателни центрове (ВПЦ и директни (буферни) приемателни центрове (ТПЦ) за краткотрайно настаняване, и подкрепя ръководството им “, е записано още в документа.
На Министерство на туризма се поверява задачата да създава и управлява филантропичните стратегии и при нужда да настанява бежанци с краткотрайна протекция във ведомствени и други почивни бази и хотели.
Новият проект за краткотрайна протекция предлага при сходни рецесии да бъде създаван Национален действен щаб към Министерския съвет, който да реализира взаимоотношението с представителя на Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците, Европейската комисия, Българския червен кръст, Международната организация по миграция, както и други български и интернационалните държавни и неправителствени организации.
Пълното наличие на новия проект за краткотрайна протекция ще бъде оповестен на уеб страницата на Министерския съвет.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР