След като Европейската комисия даде своята положителна оценка за Плана

...
След като Европейската комисия даде своята положителна оценка за Плана
Коментари Харесай

След положителната оценка на ЕК: Съветът на ЕС трябва да одобри Плана за възстановяване

След като Европейската комисия даде своята позитивна оценка за Плана за възобновяване и резистентност, идната стъпка е той да бъде финално утвърден и от Съвета на Европейския съюз. Това заяви ръководителят на Представителството на Европейска комисия в България Цветан Кюланов на механически брифинг в София.

Той уточни, че този развой лишава към месец и задачата е при започване на май Съветът също да утвърди проекта, след което да стартира осъществяването му. Следващата стъпка сред Комисията и българските управляващи е да се разберем по какъв начин тъкмо ще се прави оценка напредъкът, уточни Кюланов и добави, че този документ е на доста техническо равнище. 

Ръководителят на Представителството на Европейска комисия у нас уточни, че се чака в края на второто или началото на третото тримесечие на тази година да пристигна п ървото искане от България към Европейска комисия за заплащане по проекта. Той изясни, че Европейска комисия ще има два месеца да се увери, че всички неща, които са заложени, са действително изпълнени. Кюланов уточни, ч е всяка страна има право на по две претенции за заплащания на година.



Държавата извършва вложения и промени и по-късно получава за тях заплащане, което е контрактувано авансово, изясни той. Кюланов сподели, че чака за България да има едно заплащане през тази година, което да е в границите на 20 % от целия проект.

" Няма никаква връзка сред Плана за възобновяване и други процеси на договаряния или на оценка, които текат в Европейската комисия и Европейския съвет, изключително това, с което постоянно се спекулира -  обстановката със Северна Македония и преговорния развой там ", разяснява още Цветан Кюланов. Между двата процеса няма нищо общо и те по никакъв метод не са свързани, нито официално, нито неофициално, добави той.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР