След като бъде направен доклад с проверките за повишението на

...
След като бъде направен доклад с проверките за повишението на
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР каза какво ще става с цената на газа и парното

След като бъде изработен отчет с инспекциите за покачването на цените, ще се види дали предходните управления на „ Булгаргаз “ и енергийния регулатор са търгували с вътрешна информация преди покупко-продажбите за ток и газ, заяви в изявление за бТВ ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

„ Съмнението е в това дали е имало телефонен диалог за договорка, дали е имало търговия с вътрешна информация “, означи той.

По думите му с резултатите от инспекциите ще срещнат и от прокуратурата. А дали ценообразуващите фактори на „ Булгаргаз “ и поисканото нарастване на газа с 40% е обосновано, ще се ревизира в последния ден на март.

„ Цената на газа при нас се контролира, това не е свободен пазар, както при множеството европейски страни. В този смисъл КЕВР ревизира всеки месец основанията, на които „ Булгаргаз “ желае да промени цената “, уточни Станислав Тодоров. По думите му в случай че настояването за 40% нарастване е обосновано, то може да бъде утвърдено.

„ През май към този момент отоплителният сезон към този момент е завършил и битовите консуматори няма да усетят нарастването, само че рискът остава за индустриалните консуматори, които имат непрекъснато ползване през цялата година “, сподели още Станислав Тодоров.

Той напомни, че при започване на идващия отоплителен сезон ще имаме връзката с Гърция и ще имаме същински различен източник на газ.

„ Ние имаме два разнообразни източника на газ – единият е от Азербайджан, другият – от „ Газпром “ от Русия. Имаме дълготрайни контракти, в които цената е закрепена и се въздейства единствено от дълготрайната смяна на показателите в тези контракти. Дългосрочните ни контракти разрешават да получаваме на по-ниска цена, спрямо тържищата в Европа “, сподели още ръководителят на КЕВР.

„ В пазара на електричество обаче дълготрайни контракти съвсем няма – всички търгуват на сегмента ден напред, където са калкулирани всички опасения, даже и далавера “, напомни той. 

„ Много е неверно да се постановат правила заради рецесия, тъй като когато рецесията е от друго естество, разпоредбите би трябвало да се пренаписват. Това, което българският регулатор ще се опита да направи, с плануваните промени в разпоредбите за търговия с електрическа сила, е да даде една постоянна рамка, която да работи както в обстановка на рецесия, по този начин и при спокойна търговия “, изясни Станислав Тодоров. 

„ Това, което ще се опитаме да създадем, е от 1 април да влязат в действие промени в разпоредбите на търговия, които ще дадат сигурност на всички пазарни участници “, означи той. 

„ Това, което виждаме в България, под давлението и натискът на Европейска комисия през последните 10 години, е всички пазарни участници да отидат в сегмента ден напред, което в условия на далавера и рецесия води до ескалация на цените под всевъзможен надзор “, сподели още ръководителят на КЕВР. 

По думите му, в случай че мораториумът върху цените на тока не бъде продължен, цените най-вероятно няма да се трансформират за битовите консуматори на електрическа енергия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР