След изтеглянето на кремълските войски от Херсон жителите преминават през

...
След изтеглянето на кремълските войски от Херсон жителите преминават през
Коментари Харесай

Daily Telegraph: При отстъплението си от Херсон руснаците изоставят ранените си другари

След изтеглянето на кремълските войски от Херсон жителите минават през града измежду ликуващи тълпи, оповестява президентът Зеленски. Говорителят на Путин не преглежда неуспеха в Южна Украйна като проваляне за Русия. Междувременно има очаквания за ангажимент от страна на Москва против потреблението на нуклеарни оръжия. 261-ият ден от войната в резюме.

Ликуване в Херсон

След изтеглянето на съветските бойци украинският президент Володимир Зеленски заяви за по-нататъшно нахлуване на личните си войски към районната столица Херсон в южната част на страната.

„ Днес е исторически ден ", сподели Зеленски във видеообръщението си. Градът към момента не е изцяло освободен от „ наличието на врага ", изяснява той. Но украинските специфични сили към този момент били на терен, сподели той. Жителите на Херсон също сами премахвали съветските знаци от улици и здания.

Зеленски разгласява и видеоклип, на който се твърди, че се виждат паради с коли и поданици, приветстващи настъпващите украински бойци. „ Хората в Херсон чакат. Те в никакъв случай не се отхвърлиха от Украйна ", сподели президентът. „ Същото ще се случи и в градовете, които към момента чакат да си ги върнем “.

Под натиска на украинските контраофанзиви Русия разгласи изтеглянето на личните си войски от частта на Херсон, ситуирана северозападно от река Днепър, предходната сряда. Така за първи път от началото на войната Русия губи по-голяма част от територията, която е анексирала в нарушаване на интернационалното право и на този декор назовава своя държавна територия.

Руски обстрел от левия бряг на река Днепър

Малко след изтеглянето Русия съобщи, че е почнала офанзиви в преди малко напуснатия район. „ В момента се обстрелват войски и военна техника на украинските въоръжени сили на десния бряг на река Днепър ", заяви съветското министерство на защитата.

 

Само няколко часа по-рано представителят на министерството Игор Конашенков съобщи, че всички съветски елементи в южната част на Украйна са преместени на левия бряг на реката.

При отстъплението си те оставят и ранени свои приятели, оповестява английският вестник Daily Telegraph, базирайки се на свидетелски разкази от фронта.

„ Наблюдава се оттегляне на съветските войски към по-укрепени позиции ", цитира вестникът думите на украинския боец Николай. Въпреки това към момента имало региони, в които се водят яростни боеве, сподели той. „ Те се отдръпват, тъй като търпят загуби, доста тежки загуби. Нещо повече, те даже не вземат телата на бойците си, а оставят ранените ", споделя боецът.

Песков не признава провалянето

В изявление за BBC представителят на Кремъл Дмитрий Песков не разкрива дали изтеглянето от Херсон ще урони престижа на Путин или даже ще бъде оскърбление за съветския президент.

 

Отговорът на Песков: „ Има доста специалисти. Някои споделят това, други - това. Ние не разясняваме нищо от това. Специалната военна интервенция продължава “. Запитване от BBC: " Значи не смятате, че отдръпването е оскърбление? " Песков: „ Не “. BBC: „ Има ли тогава някакво страдание в Кремъл, че единствено преди няколко седмици се състоя гала във връзка анексирането на Херсон “. Песков сподели „ не " и на този въпрос.

Според него Кремъл продължавал да вижда дребен късмет за мирни договаряния. Русия не изключвала договаряния с Украйна, само че не виждала подготвеност на Киев за договаряния, съобщи Песков, съгласно съветските осведомителни организации.

„ Киев не желае договаряния, по тази причина специфичната военна интервенция продължава ", сподели Песков.

 

От позиция на Кремъл „ специфичната военна интервенция " можела да приключи или с постигането на задачите си, или с договаряния, добави представителят на Путин.

След това обаче Песков индиректно призна отслабването на съветската позиция. Мирните договаряния „ от позицията на силата ", както твърдяла украинската страна, не са вероятни, сподели представителят на Кремъл.

Срещата на върха на Г-20: В търсене на решение за нуклеарните оръжия

На идната среща на върха на Г-20 Русия би могла да поеме ангажимент против потреблението на нуклеарни оръжия. Настоящият план на заключителната декларация съдържа точка за неупотреба на нуклеарни оръжия, съобщи чиновник на Европейски Съюз.

 

Според настоящото положение на договарянията може да се допусна, че това ще бъде включено и в окончателния вид. „ Голяма част от членовете на Г-20 желаят да се упоменат нуклеарните оръжия ", сподели служителят.

Притесненията по отношение на потреблението на съветско нуклеарно оръжие в Украйна неотдавна бяха подсилени от анексирането на четири окупирани украински територии в нарушаване на интернационалното право.

Нови насоки в Договора за надзор на нуклеарните оръжия

Преговорите сред Русия и Съединени американски щати за нуклеарно разоръжаване, които са в застой, също наподобява напредват. Двете страни скоро ще се срещнат в Кайро, с цел да обсъдят контракта за надзор на нуклеарните оръжия „ Нов старт ", цитира организация „ Риа Новости “ думите на съветския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков. Целта е сключване в края на ноември или началото на декември. Съединени американски щати неотдавна оповестиха, че се възнамерява ранна среща.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР