След изборите най-вероятно ни чака временен кабинет от около година

...
След изборите най-вероятно ни чака временен кабинет от около година
Коментари Харесай

ДПС са най-добре подготвени икономически

След изборите най-вероятно ни чака краткотраен кабинет от към година и половина, споделя Кънчо Стойчев в изявление за в. " Стандарт " Програмите на Движението са ясни, поредни и дълготрайни

 

- Господин Стойчев, кои политически партии имат най-хубави в икономическо отношение стратегии, които могат да бъдат осъществени?

- Към момента не мога да кажа, тъй като някои от техните стратегии даже не са обществено налични. Но в случай че ме питате кои стратегии са били най-хубави в предходни избори, стратегиите на Движение за права и свободи в региона на стопанската система постоянно са били най-ясни, поредни и дълготрайни. При опита ми в тези години в работодателските организации усещането ми е, че Движение за права и свободи постоянно са били доста дружелюбни. Когато сме имали проблем и сме се обръщали към тях, постоянно сме намирали схващане по въпросите, които касаят бизнеса и работодателите. От тази позиция мисля, че икономическият екип, който имат те, и методът, който имат към стопанската система на страната, са устойчиви и здравословни.

- Неотдавна работодателските организации сложиха избрани претенции пред политическите партии. Мислите ли, че партиите ще ги одобряват?

- Не мога да преценява, само че в случай че ги е грижа за развиването на страната, би трябвало да ги одобряват. Ние, работодателите, не желаеме никакви привилегии и бонуси. Винаги сме се борили за естествена бизнес среда, за усъвършенствани условия и почтена конкуренция. Знаете, че живеем в среда, в която от ден на ден става невероятно да се работи. Да не приказваме за корупционните практики, да не приказваме за отвратителното качество в региона на законодателството. Огромен проблем пред всички ни е и неналичието на чиста конкурентна среда. Знаем, че у нас картелизация и монополизация съществува в съвсем всяка сфера. Всеки човек като жител или като предприемач го схваща всеки месец, когато в джоба му бъркат или мобилни оператори, или водоснабдяване, или кабелни оператори и електроразпределителни сдружения. За нас огромен проблем е и неналичието на конкурентност при закупуването на електрическа енергия, която е главен източник на всяко съществено произвеждане. Ние не можем да пазарим ток от тържищата в Амстердам и Виена, или където и да било, и постоянно плащаме по-висока цена, в сравнение с развитите страни в Европейски Съюз.

- Какво държавно управление си представяте в идващия парламент?

- Щеше да ми е доста по-удобно да отговоря на този въпрос на пети април, само че в случай че би трябвало да гадаем авансово, във всички проучвателен среди и в обществото има едно общо очакване в идващия парламент да забележим сигурно най-малко пет политически обединения. Твърде евентуално е да бъдат и седем. За последните две огромна роля ще играе финалът на предизборната акция. Никой няма да има независимо болшинство и би трябвало да се търси коалиране към двете огромни партии. Тъй като коалиция от трохи, торта от трохи мъчно ще стане. Дори и математически да считаме, че четири по-малки партии могат да създадат нещо, това няма да сработи в действителността. Така че ще има коалиция към някоя от огромните партии, само че прекомерно евентуално е и да не се реализира съглашение. Тогава е вероятен разновидността политическите сили да се спогодят за краткотрайно ръководство към година - година и половина с краткотраен мандат, който да бъде подложен на един по-широк принцип. Дали ще назовем кабинета експертен или не, не е от голяма важност. На мен това ми се коства най-вероятно и най-разумно - откакто не можеш да съставиш ръководство, по-добре да се отиде на по-кратък мандат, тъй че да не се стопира развиването на страната.

- Изборите са на 4 април, само че в последно време се бавят и имунизациите, и имунизацията. Каква е прогнозата Ви за изборната интензивност?

- За мен имунизацията не е фактор. Да, не би било добре да влезем в някаква доста тежка фаза на заболяването, която не се и чака. Ако сме се докарали до обстановка, в които ориста на страната да зависи от датата на изборите, това е смешно. За страдание, ще има и хора на болнично лекуване, само че до момента опитът ни демонстрира, че оптималното количество хора на болнично лекуване е 5000 души. Да, не е хубаво 5000 души да са заболели, само че от позиция на изборите това число не може да въздейства по какъвто и да било метод. Отиването за гласоподаване на урната е също като отиването за мляко. И да е фактор, той ще е дребен, тъй че не виждам пандемията по някакъв метод да предопредели изхода на изборите.

- Преекспонира ли се, съгласно Вас, смисъла на пандемията. Световната организация на " Галъп " бе направила изследване на тази тематика...

- Истината е, че във всички страни се следи една група от към 15-20 на 100 от популацията, които чисто психически са в някаква степен паникьосани, одобряват нещата трагично и даже психиатрично мъчително. Но въпреки всичко това е относително дребна група. Колкото повече се шуми и се раздухва тази пандемия, толкоз повече ние ще имаме хора, болни душевен. Винаги съм казвал, че на финала, когато теглим чертата, ще забележим, че умрелите от ковид-19 ще са по-малко по отношение на хората, които са умряли от психологични болести или от нелекуване на други свои заболявания. Моята позиция е, че заболяването съществува, само че в лек вид. Ако го съпоставим с други грипове, знаем, че някои от тях са по-смъртоносни. Човечеството постоянно е живяло с вируси и постоянно ще живее с вируси. Да живеем с концепцията, че ще  създадем среда без вируси, това няма по какъв начин да се случи. Така че би трябвало да се научим да си гледаме работата и да си гледаме живота.

- Умишлено ли бе, съгласно Вас, това затваряне на стопанските системи, или бе просто от недоумение на обстановката от страна на политическите елити?

- Това бе напълно ненужно, напълно паническо, в нарушаване на всички правила. През предишния март си спомняте за какъв брой случая ставаше дума по света - това бе смехотворно. За тази година в избрани страни имаме данни за нараснала смъртност на база на предходни години. И няма никаква сигурност, че тази нараснала смъртност се дължи напълно и единствено на този ковид. В България формалната статистика на умряли от ковид сочи 800 души на месец, а би трябвало да имаме поради, че дневната норма на смъртност е 300 дневно. Да, имаме случаи и на заболели от коронавирус, само че това е пренебрежимо малко число. За страдание, ковидът удря по най-чувствителната група от хора. За страдание политическият хайлайф по целия свят, който би трябвало да взема решенията, е най-слабият политически хайлайф в цялата история на човечеството. И той позволи една непотребна психологизация на казуса. Да, болните би трябвало да се лекуват, би трябвало да се оправят здравните системи, тъй като тази болест сподели, че те не са на висота нито в развитите, нито в недотам развитите страни. Но би трябвало колкото може по-бързо да се възстановява говоренето и се престане с това истеризиране.           

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР