След два поредни месеца на загуба – април и май,

...
След два поредни месеца на загуба – април и май,
Коментари Харесай

Строителната продукция расте през юни

След два следващи месеца на загуба – април и май, строителната продукция у нас през юни пораства, съобщават от Националния статистически институт (НСИ). Предварителните сезонно изгладени данни показват, тя е с 1.5% над нивото от месец май тази година. Все отново летните месеци основават шир за повече действия в този бранш. Според строителните бизнесмени главната спънка за развиването на активността в бранша е несигурната икономическа среда, дефицита на работна мощ и конкуренцията в сектора. Към тези фактори се прибавят и покачващите се цени на материалите и забавянията с доставките.

От статистиката означават, че

принос за маркирания напредък имат и двата подсектора.

През юни продукцията от гражданското/инженерното строителство се усилва с 2.1%, а от сградното строителство - с 1.1 на 100. През месец май и двата подсектора бяха на загуба.

Месечните показатели демонстрират краткосрочните промени на строителната продукция сред два сравнявани интервала. Тази информация дава картината и може да се употребява за разбор на настоящото положение на строителството в страната, както и за краткосрочни прогнози за бъдещото му развиване. 

На годишна база също се вижда, че има оживление в бранша. Според календарно изгладените данни нарастването на строителната продукция през юни е още по-голямо - 4.7%, в съпоставяне със същия месец на 2020-а.

 

На годишна база секторът също се показва добре

В съпоставяне с юни предходната година, покачването на календарно изгладения показател на строителната продукция през тази година се дефинира от позитивния ритъм, както при гражданското/инженерното строителство, където има растеж от 9.1%, по този начин и при сградното строителство, където повишаването е с 1.5 %.

Тази позитивна наклонност върви от март насам. Експертите отбелязат и това, че има понижение в темпа на растежа. Обяснението е, че през март и април беше огромния стрес след разпространяването на Ковид-19. След това компаниите от бранша съумяха да превъзмогнат резултата от пандемията, а и не липсваха и пари за развиване на инфраструктурните планове.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР