След дълго пазене в тайна на името на номинацията си

...
След дълго пазене в тайна на името на номинацията си
Коментари Харесай

Сам ще взимам решения: Антон Хекимян стана кандидатът на ГЕРБ за София

След дълго бранене в загадка на името на номинацията си за претендент за кмет на София и ден преди да завърши крайния период за регистрация на претендентите в общинската изборна комисия (ОИК) ГЕРБ най-сетне разгласи кандидатурата си за кмет на столицата. Това е някогашният шеф на " Новини и настоящи излъчвания и спорт " в bTV Антон Хекимян. Името му не беше оповестено публично от водача на партията Бойко Борисов на конференция, както стана претендента на ГЕРБ в Пловдив в неделя, а пред постройката на столичната община, където се намира ОИК при внасянето на документите на групировката за регистрация.

Освен претендент за кмет Хекимян ще води и листата за общински съветници на партията, което значи, че даже да не стане кмет сигурно ще влезе в общинския съвет. Друг е въпросът дали ще остане да работи като консултант.

При всички случаи обаче издигането на шефът на новините на една от водещите малките екрани за партиен претендент за кмет на столицата повдига въпроси за независимостта на медията и за това до каква степен обективно е отразявала до момента събитията.

Иначе в листата на ГЕРБ има и още една изненада. На трето място е подложен предприемачът и вложител от софтуерния бранш Любомир Минчев, прочут с компанията " Телелинк ". В последните дни неговото име се спрягаше в медиите като възможна номинация за кмет на ГЕРБ. Тази номинация може да бъде избрана като " мигане " към, който също идва от софтуерния бранш и стои зад компанията " Телерик ".
Реклама
С оповестяването на кандидатурата на Хекимян отпадна последната огромна въпросителна към кметската конкуренция в София а точно - кой ще е главният конкурент на първата политическа мощ в столицата.

Очевидно от ГЕРБ ще разчитат на известността на някогашния ефирен водещ за привличането на по-широк кръг гласоподаватели, отвън партийните структури на групировката в столицата. На този стадий е мъчно да се каже до каква степен този ход би бил сполучлив. Според ръководещия шеф на социологическата организация " Алфа рисърч " Боряна Димитрова на Хекимян ще му е належащо време " с цел да влезе в кметските обувки ". " Не е едно и също да си известно лице и хората да те разпознаят като кмет ", сподели тя пред БНР ден преди от ГЕРБ да разгласят публично номинацията му.

Освен Хекимян и Терзиев за кметския пост в София към този момент публично се състезават някогашната синдикалистка Ваня Григорова (подкрепена от БСП), Карлос Контрера (ВМРО) и Деян Николов ( " Възраждане). В кметската конкуренция влиза и някогашният общински консултант и народен представител от ДСБ Вили Лилков, който може да отнеме гласове от ПП-ДБ- " Спаси София ".
Реклама Хекимян: Взех решението изцяло умишлено
На влизане в постройката на ОИК Хекимян изясни, че предходната седмица е имал среща с Бойко Борисов, на която е получил предлагането и е помолил за време да намерения. " Обсъдили сме екип и тактика. Хора, с които ще работим дружно за това София да наподобява по-добре ", сподели още Хекимян. Добави и, че е получил увещание от Борисов, че ще може " самичък да взема решенията ".

За кандидатурата на Хекимян за кмет на София се заприказва интензивно в събота, когато от bTV разпространиха информацията, че е подал оставка, с цел да продължи " в друга професионална посока ". Първоначално обаче от ГЕРБ отричаха напускането на Хекимян от високия пост в малкия екран да е обвързвано с кандидатирането му за кмет.

" Не мога да не си призная, че съм се замислял отсам напред по какъв начин не преставам аз, какво ще е моето развиване след публицистиката. Получавайки предлагането да бъда претендент за кмет от ГЕРБ си дадох сметка, че желая да работя за обществото. През целия този път съм го правил и считам, че мога да го върша, просто от другата страна ", разяснява Хекимян, като оцени възможностите за избирането му като " големи ".

Като едно от първите неща, които би направил, в случай че стане кмет, Хекимян уточни ревизиране на ремонтите, осъществени по време на ръководството на ГЕРБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР