След дълги години контрол в управлението на най-важния град ГЕРБ

...
След дълги години контрол в управлението на най-важния град ГЕРБ
Коментари Харесай

Хегемонията на ГЕРБ в местната власт изглежда силно нащърбена

След дълги години надзор в ръководството на най-важния град ГЕРБ е пред опцията да изгуби желязната си хватка върху столицата и други регионални градове.

Сривът стартира от предходната седмица, когато на първия тур на локалните избори партията остана като първа политическа мощ в общинските препоръки на доста места, само че на балотажа губи основни кметски позиции.

В София ГЕРБ остана втора по бройка в общинския съвет и отпадна от кметската конкуренция. Загуба на кметски постове се обрисуват във Варна, Благоевград, Пазарджик, Шумен, Ловеч, Кюстендил и други.

Голямата картина зад към този момент приключилите локални избори може да се заключи по този начин: хегемонията на ГЕРБ в локалната власт е мощно нащърбена. Извън загубата на основни градове, партията на Борисов в действителност резервира шампионата си в огромна част от общинските препоръки, само че даже като първа политическа мощ в тях тя става все по-зависима за сформирането на болшинство. На някои места, където претенденти на ГЕРБ се явиха на балотаж,изглеждаше, че ще завоюват на косъм. Част от тези градове обаче изгубиха.
Реклама
На този декор главните им съперници от ПП-ДБ бележат някои основни триумфи, само че на никое място не съумяха да провокират " вълна " от поддръжка. Причини за този отлив на готовност измежду електората на ПП-ДБ бяха посочени още след първия тур, само че дали обединението ще си върне доверието на гласоподавателите ще зависи от съответните ѝ дейности.

Повечето конфликти в 19-те регионални града, където предходната седмица не беше излъчен кмет, бяха сред двете политически сили в ръководството на страната - ГЕРБ и ПП-ДБ, и това изнерви връзките посред им. Още преди балотажа водачът на ГЕРБ заплаши, че може да отдръпна поддръжката си за кабинета, след това упрекна ПП-ДБ, че вземат участие в сглобки по места против ГЕРБ, а в самия избирателен ден заприказва за операции на машините в София и Варна.
Какво стана в София
Екзитполовете в края на изборния ден сочеха, че с близо 50 % поддръжка от гласувалите претендентът на ПП-ДБ, " Спаси София " и " Екипът на София " Васил Терзиев наподобява като безспорния нов столичен кмет.

И сходно на първия тур при паралелното броене по-късно 6-процентната разлика сред него и кандидатката на " Българска социалистическа партия за България " Ваня Григорова стартира да се топи. Към 22 часа съгласно разнообразни данни на " Галъп " и " Алфа рисърч " - до към 2 процентни пункта. Така до окончателните данни от преброяването на гласовете резултатът в София остава на кантар.
Реклама
Съчетано с ниската изборна интензивност, това развиване ясно демонстрира, че за претендента на ПП-ДБ е гласувала най-твърдата част от електората на обединението - след акция, в която главният спор се концентрира върху произхода му от семейство, обвързвано с някогашната Държавна сигурност.

На този декор водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, чиято партия се обрисува да изгуби кметските постове също във Варна, Благоевград, Ловеч, Кюстендил, Шумен, Пазарджик и други, изиска преформулиране на ръководещата коалиция.

От Пловдив, където партията му печели (но при ниска изборна активност), той разгласи, че в сряда, ще има партиен конгрес на ГЕРБ, на който ще се разиска дали и по какъв начин да се продължи взаимното ръководство. Като причина той уточни с изключение на " съдействието на ПП-ДБ с мутрите и трибуквените групировки във Варна ", също и това, че министър председателят Николай Денков е изискал промяната на шефа на ДАНС без да го разиска с Борисов. А също, че и Асен Василев внася данъчни закони, без да ги е съгласувал с ГЕРБ.
Какво губи ГЕРБ
Окончателните резултати от локалния избор може да донесат символни загуби за партията на Борисов, която, въпреки и да резервира официални позиции в някои от общините, на този стадий наподобява, че губи кметските позиции във Варна и Благоевград и Пазарджик, където от дълго време работи с тамошния кмет. В Шумен пък Борисов изгуби от Българска социалистическа партия, а в Ловеч наподобява, че печели претендентът на Български напредък и Има Такъв Народ - Страцимир Петков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР