След близо година чакане държавата най-после отвори мярката за подпомагане

...
След близо година чакане държавата най-после отвори мярката за подпомагане
Коментари Харесай

Държавата дава 51 млн. лв. на туроператори, за да върнат парите за провалените почивки

След близо година очакване страната най-сетне отвори мярката за подкрепяне на туроператори и туристически сътрудници с бюджет от 51 млн. лева Тези средства се отпускат, с цел да може браншът да възвърне парите на клиентите си за провалени почивки и екскурзии поради пандемията от ковид. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред представителите на сектора в Търговище, откъдето започва акция за разпространение на културно-историческия туризъм.

Към момента няма изясненост какъв брой средства би трябвало да възстановят медиаторите на туристически услуги на потребителите. По данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА) за екскурзии и почивки в интервала от 13 март 2020 година, когато беше въведен първият локдаун, до 31 май 2020 година Оттогава обаче някои туроператорите към този момент възвърнаха суми на свои клиенти за предплатени почивки и екскурзии.

На база на извършена анкета измежду членове на обединяване „ Бъдеще на туризма “ (ОБТ), извършено в края на предходната година, вземанията на клиенти възлизат на 130 млн. лева, заяви за MediapoolПавлина Русева, член на Управителния съвет на ОБТ.

В Министерството на туризма нямат данни какъв брой българи чакат да си получат средствата от туроператори и турагенти. По тази причина е въведено условие за попълване на декларация при кандидатстването за държавната помощ, с която туроператорите би трябвало да посочат какъв брой средства имат да възвръщат на клиенти.

Съгласно закона туроператорите и турагентите са задължени в период от една година да върнат парите на клиентите си поради анулирани пътувания при положение, че те не желаят да се възползват от друга туристическа услуга за същата сума.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР