След 9 години и изминати 4.8 милиарда километра, космическият апарат

...
След 9 години и изминати 4.8 милиарда километра, космическият апарат
Коментари Харесай

New Horizons на НАСА се събуди и започва безпрецедентна космическа мисия

След 9 години и изминати 4.8 милиарда километра, галактическият уред New Horizons на НАСА се разсъни от хибернация и стартира подготовка за невиждан полет край Плутон и други небесни тела от пояса на Кайпер.

В 15:00ч северноамериканско източно време системите на New Horizons са се задействали, а НАСА са получили удостоверение за това 6.5 часа по-късно.

След към шест седмици, на 15 януари 2015г, галактическият уред ще стартира близки наблюдения на Плутон и един или два обекта от пояса на Кайпер, според от това какъв брой добре ще се нарежда. Най-близо до планетата-джудже New Horizons ще бъде на 14 юли 2015г, само че няма да навлиза в орбита. Причините за това са няколко.

За да стигне до Плутон (която е на към 5 милиарда километра от Земята) единствено за 9.5 години, New Horizons е пътувал доста, доста бързо. В резултат на това, апаратът ще премине край Плутон със скорост към 43 000км/ч. За да влезе в орбита, операторите ще би трябвало да понижат скоростта му с повече от 90%, а това ще изисква 1000 пъти повече гориво, в сравнение с New Horizons може да носи. Освен това, в случай че влезе в орбита на Плутон, апаратът няма да може да учи пояса на Кайпер.

Мисията коства $700 милиона и има следните цели:

  • Картографиране на Плутон и спътника й Харон
  • Изучаване на геологията и морфологията на Плутон и Харон
  • Търсене на атмосфера към Харон
  • Измерване на повърхностната температура на Плутон и Харон
  • Търсене на пръстени и още спътници към Плутон
  • Провеждане на сходни проучвания на един или повече обекта от пояса на Кайпер.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР