След 31-годишно разследване, прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес. Това

...
След 31-годишно разследване, прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес. Това
Коментари Харесай

Ето как прокуратурата прекрати делото за Възродителния процес

След 31-годишно следствие, прокуратурата приключи делото за Възродителния развой. Това се случи, откакто през март умря и последният обвинен по него – някогашният министър-председател Георги Атанасов.

" Делото се влачеше до момента в който не остана нито един от виновниците, които са били. След като Георги Атанасов умря, делото отива в архива. Няма кого да съдят ", уточни доктор Ибрахим Карахасан - Чънар. Спомня си, че майка му е понесла доста тежко като е схванала какво става в Родопите.

" Разбрахме се кой по какъв начин да се споделя. Избрах си името Ивелин Караславов ", изясни той.

" Имаше три разновидността - или ще ги създадем родни социалистически турци, или ще ги изтласкаме в Турция, а в случай че нито едното не дава добър резултат, ще ги създадем българи. Тази политика се организира от 1969 година до 1989 година след решение на Политбюро за ограничение на етнокултурните права на турците. През 1984 година на турците са им останали единствено имената ", описа Михаил Иванов, консултант на Желю Желев по етническите въпроси. И добави, че делото е било саботирано.

Проф. Зейнеп Зафер разкрива, че е имало убийства и репресии. " Бяхме натоварени на камиони и изселени в села на северозападна България. Не позволиха да се върнем назад и го направихме едвам след няколко години. Попаднахме в пандиза ", споделя тя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР