След 26 години на власт се сблъска с безпрецедентно .

...
След 26 години на власт се сблъска с безпрецедентно .
Коментари Харесай

Беларус – бомба с часовников механизъм

След 26 години на власт се сблъска с невиждано.
Президентът на Александър Лукашенко е на власт от 26 години. На 10 август той бе публично избран отново още веднъж с резултат от 80% от гласовете против единствено 10%, които бяха извоювани от главния му противник. В извънредно напрегната обстановка тези фалшифицирани избори съставляват за Владимир Путин проблем, който може да се окаже основен за него самия.
 И Канада не признава успеха на Лукашенко на последните избори в Беларус И Канада не признава успеха на Лукашенко на последните избори в Беларус
Канадският външен министър Франсоа-Филип Шампан съобщи, че Канада не признава резултатите от президентските избори в Беларус и приканва...
Кратък разбор на обстановката:
1) Беларус е страна, ситуирана в центъра на Европа с население от 9,5 милиона души. Доскоро за нея във Франция малко се говореше. Беларус няма специфични козове за развиването на разтърсената си стопанска система. Заплатата на дребна столична междинна класа е към 300-400 евро на месец. Няма отбрана против безработицата.
2) Лукашенко беше определен за президент за първи път през 1994 година на гребена на вълна от обещания за битка с корупцията. Но макар че сега в действителност е доста по-слабо публикувана, в сравнение с в Украйна и съвсем не визира хората, тя към момента съществува на друго равнище. Всеки с триумф в бизнеса може да бъде ограбен от ръководещата класа, която обича да живее в първокласни предпазени зони в покрайнините на Минск, където има повече „ Порше “-та по пътищата, в сравнение с ВАЗ-ове.
3) Лукашенко ръководи страната с желязна ръка от 1994 година: постоянното му преизбиране на всеки пет години се обезпечава единствено от огромна имитация на изборните резултати. 2020 година не беше изключение. Красноречивите записи на диалози в изборни комисии (например във Витебск), които се появиха в обществените мрежи, свидетелстват за подправянето на резултатите с съвсем огледална смяна в интерес на диктатора. Контролните комисии са напълно подчинени на управляващите, а работата на самостоятелните наблюдаващи е неразрешена. Европа отхвърли да признае изборите, само че още на идващия ден Лукашенко получи поздравления от другарски страни като Китай и Русия.
4) Беларуското население постоянно е било наясно с изборния фарс и към този момент стачкува през 2010 година Тогава режимът остро потуши демонстрациите, което докара до интернационалните наказания.
 Тръмп назова обстановката в Беларус „ ужасна “ Тръмп назова обстановката в Беларус „ ужасна “
Съединените щати наблюдават събитията в Беларус " доста от близко ", съобщи американският президент Доналд Тръмп. Това изявление идва на фона н...
5) Както в предишното, Лукашенко затвори устата на опозицията няколко седмици преди изборите: Виктор Бабарико (бивш банкер) и Сергей Тихановски (блогър и активист) се озоваха зад решетките по изфабрикувани упрекнатите. ЦИК отхвърли регистрация на Валери Цепкало, който трябваше да избяга в, с цел да избегне възможен арест.
6) записва като претенденти самво подставени лица.. Тогава брачната половинка на Сергей Тихановски Светлана, елементарна учителка по британски език без политически опит, стана претендент вместо брачна половинка си и се оказа доста по-опасна за управляващите, в сравнение с се очакваше. Тя събра към себе си протестно придвижване (включително поддръжката на клана Бабарико) и даде обещание, при положение на победа, да освободи всички политически пандизчии и да организира свободни избори. Тя призна, че няма нужните умения за работа на тази позиция и е подготвена да отстъпи място на по-опитен човек. След като подаде заявление в ЦИК, оспорващо изборните резултати, тя избяга в Литва от боязън за сигурността си и към момента е там.
7) Беларуското население ненавижда Лукашенко и неговите неистини, трупани 26 години. Следователно за митинга не се изискваше никакво непознато въздействие, без значение от това какво сподели президентът по този въпрос. Достатъчно беше да се вгледаме в това, че по-голямата част от популацията носеше през тази година и на изборите бели гривни, знак на търсенето на свободни и почтени избори.
8) Тази година Лукашенко и неговият министър на вътрешните работи Юрий Караев ангажираха полицията и спецчастите за разпространяване на протестиращите (тези садисти работят отвън рамките на закона, защото тяхната идентичност не може да бъде идентифицирана), да не приказваме за незнайните в цивилни облекла и даже коли без регистрационни табели. Освен това в опит да лиши популацията от връзки, държавното управление изключи интернет в страната от 12 до 15 август.
9) Крайната грубост на репресиите прилича сталинските и фашистките способи: похищение на хора непосредствено на улицата измежду бял ден за заплашване на популацията, потрошени коли, арест на водачи, които натискат клаксони в символ на митинг, открит побой на стачкуващи, които не оказват опозиция, безчовечен условия в пандизите (затворниците нямат къде да лежат или даже седят в претъпкани килии, не се хранят, пребиват ги по мсякакъв мотив...), изнасилванията на дами в коли на ОМОН... Насилието доближи такова равнище, че Юри Караев даже се извини за пострадвания, породени на инцидентни минувачи.
 От Европарламента желаят самостоятелни наказания против Беларус От Европарламента желаят самостоятелни наказания против Беларус
Лидерите на основните политически групи на Европейския парламент приканиха в взаимно изказване за неотложно въвеждане на самостоятелни...
10) Но белоруското население към този момент не се опасява от Лукашенко, който макар придвижването, което обгърна цялата страна (най-големите заводи стачкуват), упреква за всичко чужбина. Десетки хиляди хора показват умерено в продължение на доста дни. Километрични вериги от хора с цветя в ръце се простират по пътищата, а минаващите автомобилисти показват солидарността си с клаксони.
11) Въпреки параноята на диктатора, който твърди, че се оправя без поддръжката на Владимир Путин (струва си да си спомним за неотдавнашния неуместен епизод със арестуваните, само че по-късно освободени бойци на Вагнер), Лукашенко е заставен да тича в Кремъл за отбрана. Президентът Путин може елементарно да задуши беларуската стопанска система (например с цените на газа) и не му харесва фактът, че тази страна е поела по рисков път, който би могъл да сложи под въпрос интеграцията й в Руската федерация (Лукашенко до момента попречва процеса по всевъзможен метод, с цел да обезпечи личното си съществуване) и да се трансформира в същински казус на демокрацията в съветската сфера на въздействие, в случай че в страната се проведат свободни избори под егидата на самостоятелни интернационалните наблюдаващи.
Александър Лукашенко дефинитивно загуби надзор над обстановката, въстанието против него измежду популацията закупи толкоз огромен темперамент, че в този момент запазването на властта му посредством намесата на армията наподобява нереалистично. Наистина му е мъчно да издаде заповед за пукотевица по мирна навалица от десетки хиляди дами и деца, които се държат допустимо най-коректно („ провокатори “ към момента провеждат сбивания, с цел да оправдаят използването на мощ, както се вижда през последните няколко месеца) и единствено желаят Лукашенко да им обещае свободни и почтени избори. Настоящите събития в Беларус не са нов Майдан и за тях не е била нужна скритата интервенция на непознати сили, на първо място на Съединени американски щати.
Поради което би трябвало да се намеси във вътрешните работи на Беларус (като в същото време твърди интернационалната общественост, че не прави това), с цел да размени пешката си. Беларус не би трябвало да напуща съветската сфера на въздействие и всички, в това число Западът, биха предпочели бърза съветска интервенция, в сравнение с кръвопролитие, подредено от деспот, за който някои наблюдаващи споделят, че е полудял.
Относно Виктор Бабарико, човеколюбец и някогашен началник на локалния офис на Газпромбанк, поражда въпросът: задоволително предан ли е на Кремъл, с цел да бъдат избавени „ и козата, и зелето “ (класическа главоблъсканица от междинните епохи, в която селяндур би трябвало да транспорти през река вълк, коза и зеле, без да загуби нищо, в случай, че в лодката има място единствено за още едно нещо, с изключение на за индивида – бел. ред.), няма ли да се изкуши да се сближи с Европейски Съюз, което явно ще бъде по-изгодно за страната в стопански проект? Има ли в ръцете на Кремъл различен претендент, който би могъл да притегли поддръжката на беларуското население? Да се надяваме, че е по този начин.
 Телевизия Беларус 1 излъчва вчерашната стратегия - никой не знае за какво Телевизия Беларус 1 излъчва вчерашната стратегия - никой не знае за какво
От няколко часа в понеделник телевизионният канал Беларус 1 излъчва вчерашните новинарски излъчвания на фона на известията за стачка....
* Авторът на коментара в „ “, Франция, е Ален Родие, френски офицер в разузнаването в оставка, заместник-директор на Френския център за разследващи проучвания. Превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР