Слънце и приятно време посреща жителите на Несебър, които обаче

...
Слънце и приятно време посреща жителите на Несебър, които обаче
Коментари Харесай

Концесионери: Забраниха ни дигите, сега морето разби заведения и хотели

Слънце и прелестно време посреща жителите на Несебър, които обаче още са в стрес от опустошителната морска стихия, оставила трайни провали. Заведението на Николай Георгиев е изцяло разрушено от вълните, които са отнесли дървения под и ограждения.

„ Вчера с още 4-5 индивида през целия ден сме ремонтирали тука, това което беше разрушено го правихме отначало. Те са по 1 звук и всички бяха обърнати “, споделя той.

Николай се занимава с ресторантьорство от 40 години и добре помни времето, когато плажните капанчета са предпазвани от особено изгражданите поради зимните морски стихии пясъчни насипи.

„ Сега ще питаме концесионера защо става въпрос, тук имаше една дига, за какво я няма тази година. Тя предпазваше. Тук хотелите са наводнени всичките. Ще бъде ли сложена тази дига, тъй като до края на зимния сезон може и да се повтори това неспокойствие и следващата година тука да няма нищо. Ако вземе цялото заведение, инвестицията е доста огромна и загубата ще е огромна “, сподели още Георгиев.

Концесионерът на този плаж през 2023-та не е получил позволение да построи пясъчна дига. А неналичието ѝ напряко е поканила опустошинтелните талази и в целия първи етаж на този хотел.

„ Тук отсреща имаше стена към метър - метър и нещо, която беше тухлена. В момента е съборена от вълните, водата е влезнала вътре в хотела, цялостно е с пясък и вода. Всичко е отнесено, дограма, стъкла и всичко това в този момент би трябвало да се заплати и ремонтира “, разяснява Даниела Йорданова - шеф на хотел в Несебър.

Унищожени са и електроуредите в отдадения чартърен ресторант, а до дни се чака комисия оценители на вредите. В този случай хората смятат, че системата за уведомяване на жителите за идни бедствия и повреди няма да им помогне. Би избавила хората, само че не и имуществото. За него трябват най-малко няколко дни, в които да се построи преградно оборудване.

„ Ако е по-рано, би могла до някъде да помогне. Но когато става въпрос за злополучие от подобен мащаб, в случай че няма направени предварителни дейности, не мисля че може да бъде ефикасна “, споделя още Йорданова.

Сред недоволните от неналичието на пясъчни защитни насипи с изключение на концесионери, са и притежатели на сърф клубове, капанчета на юг от Созопол, Приморско, Лозенец и Синеморец.

 
Знам, че има заповед от регионален шеф, която не съм доста сигурен, че е на 100% законосъобразна. Тоест занапред ще я разгледаме деликатно. Дори съм сигурен, че има към този момент юридически казус, в който съдът е постановил, че тези дюни не са незоконосъобразни, въпреки и не съответно с тази заповед. Но държа да отбележа, че тук главно пълномощията са на министерство на туризма.
Пламен Янев - регионален шеф на Бургас

 

Точно към министерството на туризма побързаха да се извърнат някои концесионери на плажове, които по контракт са задължени да стопанисват и подържат пясъчната линия.

„ Държа да отбележа, че депонирането на пясък е международна процедура и когато имаш депониран пясък, такива вреди по плажовете, които се случват поради промени в международен мащаб, климатичните промени. Не е някакъв  проблем ти да разстелиш назад пясъка и да го възстановиш в положение, в което и по контракт би трябвало ти да поддържаш “, споделя Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие.

Казусът се оказва абсурден за концесионерите, които са спирани да построяват пясъчни насипи, а в това време носят административна отговорност и търпят санкции поради неопазване на пясъчната линия. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР