Слагането на шофьорската книжка „на трупчета“ и свалянето на номерата

...
Слагането на шофьорската книжка „на трупчета“ и свалянето на номерата
Коментари Харесай

Извънредно решение за глобите на шофьорите

Слагането на шофьорската брошура „ на трупчета “ и свалянето на номерата на автомобила на водачи с неплатени в период санкции, остава в действие. На съвещанието си през днешния ден кабинетът утвърди мнение на Министерския съвет по конституционно дело № 11 за 2020 година, формирано по искане на омбудсмана на Република България.

Според публичния бранител Диана Ковачева две постановки в Закона за придвижването по пътищата са противоконституционни. Става дума за член 171, т. 1, писмен знак „ д “ и т. 2, писмен знак „ к “ от ЗДвП.
В първия проблем става дума за краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на моторно транспортно средство на лидер, който кара „ с наложено наказване санкция, незаплатена в периода за непринудено възнаграждение – до възнаграждение на дължимата санкция “.

Второто противоречиво състояние също касае водачите с неплатени в период санкции, чиито коли се стопират от придвижване да заплащането на наложената глоба.

През последните месеци стотици водачи бяха неприятно сюрпризирани поради неплатените си санкции, наложени от КАТ. Много такива случаи имаше и по граничните пунктове, където напускането на страната беше невероятно при борчове към бюджета от наказания за нарушавания на пътя.

В мнението на държавното управление от през днешния ден обаче е застъпена тезата, че оспорените разпореждания не нарушават правото на свободно напредване по територията на страната и на овакантяване на нейните лимити и правото на персонален живот, както и че не е нарушен правилото на правовата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР