Сладките картофи се срещат и под името батати. Те са

...
Сладките картофи се срещат и под името батати. Те са
Коментари Харесай

Яжте повече сладки картофи

Сладките картофи се срещат и под името батати. Те са малко по-големи и продълговати от познатите ни и са извънредно богати на витамини и минерали. Това ги прави доста потребни за здравето на хората, поради което тяхната консумация става все по-широко публикувана.

Те са мощни антиоксиданти. Съдържащите се в тях антоцианини и бета каротин се борят с доста болести.

Бета каротинът в един батат обезпечава 200 % от потребностите на клетките. А той по време на храносмилателните процеси в тънките вътрешности се трансформира във витамин А, извънредно значим за зрението и имунната система.

Сладките картофи са и доста богати на манган. Този химичен детайл е от значително значение за метаболизма на въглехидратите в организма. Един приблизително огромен батат обезпечава 28 % от дневната доза манган за тялото.

 Батат

Тези картофи съдържат и кверцетин. Той е флавоноид, който контролира и намаляваа равнищата на неприятния LDL холестерол. Също работят като натурален антихистамин, който се бори с алергиите.

Сладките картофи би трябвало да участват и в менюто на диабетиците, тъй като веществата в тях контролират равнищата на кръвната захар. Съдържат и фибри, които забавят освобождението на глюкоза в кръвта, предотвратявайки по този метод бързото ѝ повишение.

Полезни за сърцето, батати са превъзходен източник на калий и витамин В6. Калият понижава артериалното налягане, а витамин В6 е значим за разграждането на признатите протеини, както и за вярното потребление на аминокиселините в тялото.

Освен това сладките картофи са богати на витамин С и витамин D. Знаем, че витамин С оказва помощ на тялото да създава колаген, поддържайки здрави кости и кожа. Също по този начин поддържа имунната система на индивида и му оказва помощ да се оправя по-добре със напрежението в всекидневието.

А благосъстоянието на витамин D оказва помощ за положителното въодушевление и още веднъж за здрави кости и стави. Похапвайте сладки картофи повече, изключително през зимните месеци, когато няма доста слънце. И най-хубавото е, че има доста способи да се възползвате от тях в кулинарията.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР